Kresz kisokos: ezekre figyelj, ha robogóval indulsz útnak

A legtöbb jogosítvány a segédmotoros kerékpárra szól, hiszen A-tól E-ig szóló összes jogsi alkalmas moped vezetésére.
Kresz kisokos: ezekre figyelj, ha robogóval indulsz útnak

A KRESZ hivatalosan segédmotoros kerékpárra szól, de hívják mopednek és robogónak is. Az első jogosítvány az AM, amit a mopedre 14 éves kor felett lehet megszerezni.


Milyen feltételekkel lehet segédmotoros kerékpárt vezetni?

Aki segédmotoros kerékpárt mopedet, robogót használ, mint közlekedési eszközt, a KRESZ szerint részt vesz a közlekedésben, vezetővé válik, így be kell tartania a közlekedési szabályokat. Az utakon csak érvényes vezetői engedéllyel lehet használni, de az A kategóriától a D-ig bármelyik jogosítvány jó hozzá.

Mopedet vezetni csak vezetésre alkalmas állapotban lehet, tehát sem alkohol sem más a vezetési képességet hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt nem állhat a vezető. A segédmotoros kerékpárt csak bukósisakkal lehet vezetni, ritka kivétel a zárt utastérrel rendelkező moped. Kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani nem lehet, a mopedhez utánfutót kapcsolni nem szabad.

A segédmotoros kerékpárt nem soroljuk a gépjárművek közé ezért autópályán és autóúton nem közlekedhetnek. Miután a legnagyobb sebessége 40 km/ óra lehet ezért gyorsforgalmi útra nem hajthat rá. Lakott területen kívül kerékpárúton is haladhatnak mopeddel - a városok kivételével - 30 km/óra maximális sebességgel. Jogosítványhoz kötött robogók elektromos meghajtással szinte bárhol beszerezhetőek, így ezzel biztosan nem lesz probléma.


Mit kell még tudni a robogózásról?

● Az előzni tilos tábla után is megelőzhetik az autók a segédmotoros kerékpárt.

● Többsávos úton a robogósok kötelesek a szélső sávban haladni, a belső sávba csak előzésnél és balra kanyarodáskor hajthatnak be.

● A buszok zavarása nélkül, szabad kétkerekű robogóval közlekedni az autóbusz forgalmi sávban.

● Párhuzamos közlekedés esetén a forgalmi okból álló járművek között a segédmotoros kerékpárral előre szabad haladni.

● Segédmotoros kerékpárral egymás mellett két sorban vagy az úttest széléhez viszonyítva ferdén is fel szabad állni a járdára, amennyiben a gyalogosokat ez nem zavarja.

● A mopedek lámpáját nappal is, városban is működtetni kell.

Nem csak kétkerekű segédmotoros kerékpár létezik.

Akár az AM-es, akár az A-tól D-ig kategóriára megszerzett jogosítvánnyal mopedautót is lehet vezetni. Ezen szintén megengedett a személyszállítás , ha a vezető elmúlt 17 éves. Ugyanígy megengedett a quad vezetése is, ami segédmotoros kerékpárnak minősül, max 50 ccm-es motorral. Segédmotoros triciklin ha alkalmas arra a kialalítása személyt is lehet szállítani, 17 éves kor felett.

Összegezve

Ha valakinek van jogosítványa biztosan vezethet segédmotoros kerékpárt, hiszen A- D kategóriáig lehet mopedet vezetni. A KRESZ szabályai azonban ugyanúgy vonatkoznak a segédmotoros kerékpárt vezetőkre is mint a többi közlekedésben résztvevőre. Nem szabad elfelejteni, hogy a segédmotoros kerékpár vezetésekor kötelező bukósisakot viselni.

Kapcsolódó cikkek

Elektromos autók - digitális forradalom az autóiparban

Elektromos autók - digitális forradalom az autóiparban

Az autókat számítógép működteti, panorámaképernyős kijelzőkkel vezéreljük a jövőben, és byte-okat tankolunk.

Repülő autó

Repülő autó

Hollandiában tesztelik az első repülő autót.

Mire figyeljünk elektromos roller vásárlásakor?

Mire figyeljünk elektromos roller vásárlásakor?

Elárasztották az utcákat az egykor lábbal hajtós gyermekjátékok elektromos változatai, amelyek használata és a velük való közlekedés egyáltalán nem gyermekjáték!