Kresz kisokos: ezekre figyelj, ha robogóval indulsz útnak

A legtöbb jogosítvány a segédmotoros kerékpárra szól, hiszen A-tól E-ig szóló összes jogsi alkalmas moped vezetésére.
Kresz kisokos: ezekre figyelj, ha robogóval indulsz útnak

A KRESZ hivatalosan segédmotoros kerékpárra szól, de hívják mopednek és robogónak is. Az első jogosítvány az AM, amit a mopedre 14 éves kor felett lehet megszerezni.


Milyen feltételekkel lehet segédmotoros kerékpárt vezetni?

Aki segédmotoros kerékpárt mopedet, robogót használ, mint közlekedési eszközt, a KRESZ szerint részt vesz a közlekedésben, vezetővé válik, így be kell tartania a közlekedési szabályokat. Az utakon csak érvényes vezetői engedéllyel lehet használni, de az A kategóriától a D-ig bármelyik jogosítvány jó hozzá.

Mopedet vezetni csak vezetésre alkalmas állapotban lehet, tehát sem alkohol sem más a vezetési képességet hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt nem állhat a vezető. A segédmotoros kerékpárt csak bukósisakkal lehet vezetni, ritka kivétel a zárt utastérrel rendelkező moped. Kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani nem lehet, a mopedhez utánfutót kapcsolni nem szabad.

A segédmotoros kerékpárt nem soroljuk a gépjárművek közé ezért autópályán és autóúton nem közlekedhetnek. Miután a legnagyobb sebessége 40 km/ óra lehet ezért gyorsforgalmi útra nem hajthat rá. Lakott területen kívül kerékpárúton is haladhatnak mopeddel - a városok kivételével - 30 km/óra maximális sebességgel. Jogosítványhoz kötött robogók elektromos meghajtással szinte bárhol beszerezhetőek, így ezzel biztosan nem lesz probléma.


Mit kell még tudni a robogózásról?

● Az előzni tilos tábla után is megelőzhetik az autók a segédmotoros kerékpárt.

● Többsávos úton a robogósok kötelesek a szélső sávban haladni, a belső sávba csak előzésnél és balra kanyarodáskor hajthatnak be.

● A buszok zavarása nélkül, szabad kétkerekű robogóval közlekedni az autóbusz forgalmi sávban.

● Párhuzamos közlekedés esetén a forgalmi okból álló járművek között a segédmotoros kerékpárral előre szabad haladni.

● Segédmotoros kerékpárral egymás mellett két sorban vagy az úttest széléhez viszonyítva ferdén is fel szabad állni a járdára, amennyiben a gyalogosokat ez nem zavarja.

● A mopedek lámpáját nappal is, városban is működtetni kell.

Nem csak kétkerekű segédmotoros kerékpár létezik.

Akár az AM-es, akár az A-tól D-ig kategóriára megszerzett jogosítvánnyal mopedautót is lehet vezetni. Ezen szintén megengedett a személyszállítás , ha a vezető elmúlt 17 éves. Ugyanígy megengedett a quad vezetése is, ami segédmotoros kerékpárnak minősül, max 50 ccm-es motorral. Segédmotoros triciklin ha alkalmas arra a kialalítása személyt is lehet szállítani, 17 éves kor felett.

Összegezve

Ha valakinek van jogosítványa biztosan vezethet segédmotoros kerékpárt, hiszen A- D kategóriáig lehet mopedet vezetni. A KRESZ szabályai azonban ugyanúgy vonatkoznak a segédmotoros kerékpárt vezetőkre is mint a többi közlekedésben résztvevőre. Nem szabad elfelejteni, hogy a segédmotoros kerékpár vezetésekor kötelező bukósisakot viselni.

Kapcsolódó cikkek

Elengedhetjük a kormányt: szintet léptek az önvezető autók

Elengedhetjük a kormányt: szintet léptek az önvezető autók

Hosszabb útszakaszokon az új járművekben már akár hátra is dőlhetünk.

Elektromos autók - digitális forradalom az autóiparban

Elektromos autók - digitális forradalom az autóiparban

Az autókat számítógép működteti, panorámaképernyős kijelzőkkel vezéreljük a jövőben, és byte-okat tankolunk.

Autót vennél? Válaszold meg ezt az 5 fontos kérdés vásárlás előtt!

Autót vennél? Válaszold meg ezt az 5 fontos kérdés vásárlás előtt!

Összeállítottunk egy listát a létfontosságú szempontokról.