Az Apple Vision Pro mindent összegez, amiért az Apple-t szeretjük, de veszélyt is hordoz magában

A szakértők ünneplik az Apple új tech-szemüvegét, de vajon meddig tart a hype?
Az Apple Vision Pro mindent összegez, amiért az Apple-t szeretjük, de veszélyt is hordoz magában

"Úgy gondoljuk, hogy az Apple Vision Pro egy forradalmi termék" - mondta a vezérigazgató Tim Cook a bemutatón 2023 nyarán. A szemüveg Cook meggyőződése szerint megváltoztatja majd, ahogyan az emberek kommunikálnak. Erre utal, hogy az értékesítés elindítása után a közösségi médiát elárasztották a szemüveggel sétáló, gördeszkázó vagy akár autót vezető emberek videói. Az új eszköz körül tehát igazi hype alakult ki.

Neil Cybart, tech elemző szerint "Az Apple valami nagy dologra készül, és ezt ők is tudják. Ez a számítástechnika jövője. Az én élményem lenyűgöző volt, hátborzongató. Nehéz leírni, de majdnem olyan, mint egy álom. Libabőrös lettem a térbeli képek és videók hatására.”

Ben Bajarin, tech elemző hozzáteszi, "Az Apple Vision Pro felbontása a legjobb, amit valaha tapasztaltam. Határozottan teljesíti annak az immerzív élménynek az ígéretét, amire mindannyian régóta vártunk.” Ed Leon Klinger, informatikai vállalkozó pedig így fogalmaz: "A Vision Pro egyesíti mindazt, amit az Apple különösen jól csinál - kamerákat, hangot, számítógépet s akkumulátorokat.”

A túlméretezett búvár- vagy síszemüvegre emlékeztető készülék kijelzőjén a digitális objektumok a valós környezetre helyeződnek rá, úgynevezett kiterjesztett valóságtechnológiával. Eközben teljesen elmerülhetünk a virtuális világokban. Ezt, az AR és a VR elegyét úgynevezett "kevert valóságnak" nevezik.

A virtuális kijelzőn épp úgy tudunk dolgozni vagy filmeket nézni, mint egy nagy képernyőn. Az Apple-t a Disney is támogatja, mivel a filmeket és videókat a szemüvegre optimalizáltak. Bár a Vision Pro-n több mint 600 alkalmazás érhető el, a Netflix, a Youtube és a Spotify egyelőre még nincs köztük.

A Vision Pro elsődleges versenytársa a Quest szemüveg, ami a Facebookot is magába foglaló Meta újítása. Ez Európában már 2023 őszétől, jóval olcsóbban elérhető.

A biztonsági szakértők szerint a szemüveg "tiszta horror”. Az amerikai közlekedési miniszter Pete Buttigieg kénytelen volt sürgős figyelmeztetést kiadni az Apple szemüveggel kapcsolatban, mert a közösségi médiában láthatjuk, hogy sokan vezetés közben is viselik őket.

A kockázat magas, hiszen használat közben a környezetet csak a szemüvegen keresztül érzékeljük. Mi van, ha autóvezetés vagy kerékpározás közben a rendszer hirtelen lefagy, vagy a kamera nem tud lépést tartani a sebességgel?

Az is előfordulhat, hogy a napfény miatt bizonyos dolgok átmenetileg láthatatlanná válnak. Súlyos mértékben korlátozódhat a perifériás látómező, vagyis minden, amit az emberek általában oldalról látnak, ez pedig akár csőlátást is eredményezhet.

Könnyen elképzelhető, hogy a modell továbbfejlesztett változata a későbbiekben erre is megoldást kínál majd. Addig viszont érdemes óvatosan közlekedni - hiszen ahhoz kétség sem fér, hogy nem sokára az európai városokat is elözönlik az Apple-szemüveges járókelők.

Kapcsolódó cikkek

Környezettudatos és praktikus megoldás a hordozható szélturbina

Újrahasznosított műanyagból készített hordozható szélturbinát a dán startup

Hordozható energiaforrás, ami könnyebb, mint a nagybevásárláskor megpakolt szatyrok.

Digitális Rubik-kocka a jövő játéka

Digitális Rubik-kocka a jövő játéka

Ha nem lenne elég izgalmas a hagyományos verzió, itt a digitális kijelzőkkel ellátott mása.