Lenovo Ideapad Gaming 3 laptop - teszteltük

Jóllehet már nyakunkon az új generáció, ám még ennek dacára sem mehetünk el szó nélkül az olyan nagyágyúk mellett, amelyek az előző érát már önmagukban véve is masszívan definiálták kiváló ár-érték arányukkal. A Lenovo Ideapad Gaming 3 pedig pontosan egy ilyen darab, teljesítménye ugyanis még a 11. generáció ellenére sem idejétmúlt, sőt.
Lenovo Ideapad Gaming 3 laptop - teszteltük

Az Ideapad Gaming 3-ról nem most beszélünk először, korábban ugyanis a Lenovo Legion Y520 tesztünkben érintettük, pontosabban mintegy viszonyításképpen említettük meg a kvalitásait. (Az Y520-ról szóló írásunkat ezen a linken találjátok.)

Külcsín

Az Ideapad Gaming 3, ha akarná se tudná letagadni, hogy mely gyártó gamer szériájának szülötte, a Lenovora jellemző küllemi sajátosságok ugyanis már kapásból szembeötlők. Mindezt pedig hűen tükrözi mind a formaterv, mind a kialakítás, mind pedig az anyaghasználat és bár a géptest hátulján végigfutó hűtőborda közel sem lett olyan hangsúlyos, mint egy Y520 vagy egy Y700 esetén, az összképet tekintve minden pontosan olyan, amilyennek egy gamer szériás Lenovonak lennie kell. Az Ideapad Gaming 3 gamer géphez viszonyítva még nehéznek sem nehéz, hiszen a 15.6 hüvelyk méretű kijelzőjével és a maga 2.2 kilójával még bőven beleesik a könnyen hordozható darabok kategóriájába. Mint azonban mindennek, úgy ennek is megvan a maga ára. Így lehet az, hogy a műanyag anyaghasználat bár bőven a minőségi kategória, sajnos azért mégiscsak műanyag és mint ilyen, bizony az ujjlenyomatot is gyűjti.

Kijelző, port kiosztás, billentyűzet és bővíthetőség

A Lenovo Ideapad Gaming 3 egy 15.6”-os, FHD (1920x1080) IPS matt panellel büszkélkedhet, amely kiemelkedően magas, 120Hz-es képfrissítéssel rendelkezik és mint ilyen, játékra alkalmasabb kijelzőt aligha lehetne találni. Persze egy 120Hz-es kijelző nyilván a gamerek, azon belül is főként a kompetitív alapú játékokkal játszók számára a legnagyobb előny, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy például az olyan játékokban, mint amilyen az R6: Siege vagy az Apex Legends, milyen gyorsaságú is az input. Mert bizony könnyen lehet, hogy éppen azon a 60Hz-es különbségen múlik majd egy-egy sorsdöntő match point. Bár tény, hogy az Ideapad Gaming 3 a legalapvetőbb csatlakozók tekintetében sem szenved hiányt, ezek mennyiségét ugyanakkor nem gondolták túl. Egyetlen darab USB 3.0-án kívül egyébként minden mást a géptest bal oldalán találunk, így az audio-jack, az USB Type-C, a másik 3.0, a HDMI csatlakozó, a LAN bemenet, valamint a töltő csatlakozójának portja is arra az oldalra került. Egy 15.6”-os notebook billentyűzetéről természetesen a numerikus billentyűk sem hiányozhatnak, így pedig az Ideapad Gaming 3-ról sem. A kaméleon kék háttérvilágítású klaviatúra mindamellett, hogy stílusos, egy plusz ízvilágot is kölcsönöz a laptop egészének. Az meg persze már teljesen joggal elvárható, hogy a billentyűkön a gépelés élménye kiváló, használata kényelmes, a kissé balra helyezett, 10.6 x 7 cm-es touchpad pedig természetesen minden tekintetben hozza a kötelezőt. Bővíthetőség szempontjából pedig gamer géphez hűen, a Lenovo Ideapad Gaming 3 hozza a kötelezőt, vagyis a 16GB DDR4 memória két slotban kapott helyet, így ez egyéni ízlés szerint akár 32GB-ig tovább is bővíthető. A tárolók tekintetében is vannak lehetőségek, a már benne lévő 512 GB-os NVMe SSD-n kívül ugyanis van még egy M.2-es 2240-es üres hely is, valamint egy 2.5”-es slot (HDD-nek pl.) is, ám helyszűke miatt az M.2 2280-as SSD csak abban az esetben fér bele pluszban, ha a 2.5”-ös helyet szabadon hagyjuk. Gyárilag ugyanakkor általában nincs szalagkábel a HDD-hez, így ilyen esetben azt sajnos utólag kell megvásárolni.

Egyéb eszközök

Mivel a Lenovo Ideapad Gaming 3 hangszórói nem oldalt, hanem a géptest alján, a fenéklapnál találhatók, akár azt is gondolhatnánk, hogy ez a megoldás a hangzást túlságosan lefojtja majd, de ez egyáltalán nincs így. Az Nvidia High Definition és a Realtek audio páros biztosította hangzás kiváló, így legyen szó akár játékos, akár pedig multimédiás vagy általános felhasználásról, a Realtek fémjelezte speakerek a célnak tökéletesen megfelelnek. Ugyanez igaz a HD webkamerára és a mikrofonra is, hiszen ezektől is pontosan azt kapjuk, amit várunk. Az Ideapad Gaming 3 45 wattórás aksija, közepes fényerőn használva körülbelül 4-5 órás üzemidőt tesz lehetővé, ez persze erősen függ attól, hogy éppen mire és hogyan használjuk. Az Ideapad továbbá már az Intel, 160 Mhz-es Wifi 6-os (AX201) kártyájával rendelkezik. Az új WIFI szabvány elsődleges előnye, hogy egy hálózaton belül az összteljesítmény lényegesen nőtt (kb 4-szeres, ami kb. negyed akkora késleltetést is jelent), ami gyakorlatban azt jelenti, hogy zsúfolt hálózatok esetében sem lassul be gépünk WIFI-je. A WIFI 6 egyébként magában is kb 37%-os teljesítménynövekedést jelent egy nem zsúfolt hálózaton is. Ez pedig egy közel sem elhanyagolható erény egy gamer laptop esetén, hiszen mind a kompetitív online játékok, mind pedig a VR szoftverek erős netet igényelnek.

Belbecs és teljesítmény

Bár persze minden laptopra érvényes, egy gamer notebook esetén azonban hatványozottan igaz, hogy az ár/érték arányt maga a teljesítmény határozza meg. Ennek okán ebben a kategóriában nincs helye kompromisszumnak, azt kell kapnunk a pénzünkért, amit előzetesen elvárunk, de legalábbis kevesebbet biztosan nem. A több pedig ugye sose baj. A Lenovo Ideapad Gaming 3 a maga 10. generációs, maximum 4.5 Ghz-es i5-10300H processzorával, 4 magos - 8 szálon futó teljesítményre képes, ami már a komoly hardverigényű feladatok ellátáshoz is elegendő hátszelet nyújt. Ehhez jön még hozzá az Nvidia fémjelezte, 4GB GDDR6-os GeForce GTX 1650 Ti GPU grafikus teljesítménye, illetve a 16GB DDR4 memória - 512GB NVMe SSD párosa. És, hogy mindez mi mindenre elég? A FurMarkon ez például minimum 56, maximum 62 FPS-számot, vagyis minden esetben 50 feletti átlagot jelentett FullHD felbontáson. Ez egy 1060-as VGA-hoz képest pedig csupán ~10-15%-kal kevesebb összeredmény, ami a további benchmarkok végeredményeit tekintve sem kúszott 20-22%-os különbség fölé. Az Ideapad Gaming 3 még a 3DMark hírhedten izzasztó Firestrike-jában sem droppolt vagy laggolt, a 8869-es eredményt figyelembe véve pedig nem is csalódtunk. Az i5-10300H - GeForce GTX 1650 Ti párosának fúziós ereje pedig a Sky Diver-en 24948-as, a Cloud Gate-en 26051-es, míg az Ice Storm-on 119515-ös összeredmény eléréséhez volt elegendő. Mintegy viszonyításképpen, az 1060-an a 3DMark összpontozásában átlag 20, maximum pedig 22%-kal hozott többet ezeknél a számoknál.

A 3DMarkon és a FurMarkon felül, még a Cinebench OpenGL tesztjét is ráeresztettük, ahol a Lenovo Ideapad Gaming 3 nem kevesebb, mint ~75-ös számokat hozott. A GeForce GTX 1650Ti pedig méltán vált fanfavorit megoldássá a felhasználók körében, az Nvidia VGA-ja ugyanis pontosan azt a fajta középkategóriás, egyszerre jó, mégis megfizethető szegmenset hivatott lefedni, melyet a userek okkal preferálnak. Pont, mint a házon belüli, 2019 második negyedévében megjelent és közel azonos teljesítményre képes 1650. Meglepő ugyan, de az 1650Ti és az 1650 közötti teljesítménybeli különbség, a benchmarkok összeredményeit tekintve nagyságrendileg csupán kb. 7%-os, a játékokból kisajtolt FPS-számbeli különbség pedig még ennél is kevesebb. Az 1650Ti tehát néhány százalékkal ugyan “alulmarad” az 1650-hez képest, a különbség egyrészt teljesen elhanyagolható, másrészt pedig mindezt figyelembe véve, az 1650Ti ár/érték aránya csak tovább erősödik.

Forrás: Notebookcheck

Forrás: UserBenchmark

Mintegy összehasonlításképpen, a 2020 első negyedévében piacra dobott Nvidia GeForce GTX 1650Ti, közvetlen elődjéhez, vagyis a 2017 Q1-ben napvilágot látott 1050Ti-hoz képest, minden létező kategóriában minimum 30+ %-os teljesítmény növekedést hozott magával.

Mindez a UserBenchmark eredményei alapján, +37%-os sebesség növekedést, illetve +46%-os overclocked nélküli átlagot jelentett. A különbség overclocked alatt pedig még masszívabbra hízott, így ugyanis már +55%-os teljesítménybeli különbség volt tetten érhető, a lighting (40.7 fps vs. 60 fps), az MRender (39 fps vs. 60.5 fps), a gravity (42.4 fps vs. 53 fps) és a reflection (48.2 fps vs. 87.6 fps) összeredményeit tekintve.

Összegzés

A Lenovo Ideapad Gaming 3 egy kvalitásait tekintve ízig-vérig 10. generációs darab, ami gamer géphez hűen, azok minden erényét magában hordozza. Az Intel i5-10300H CPU-ja szinte minden, rászabott feladattal megbirkózik, az Nvidia 4GB GDDR6-os GeForce GTX 1650Ti megoldása pedig közel sem véletlenül kapta meg a Game Ready badge-et. A játékos kvalitások pedig nem csupán a hardverből, hanem a gép teljes valójából is sütnek, hiszen még a laptop hűtése is pontosan azt a célt szolgálja, hogy az Ideapad Gaming 3, a lehető legcombosabb performanszra legyen képes. Az AIDA stressztesztje alatt, ahol természetesen nem voltunk restek a GPU-t is tisztességgel meghajtani, a hőmérséklet egyszer sem haladta meg a 100 fokot, sőt a CPU package átlag 87, a GPU hőmérséklet pedig 74 fokot mutatott. Mindezt pedig átlag 3,4 Ghz-es órajelen, kifejezetten halk zajszinttel.

Ez pedig nem csupán a különböző benchmarkokra, de a játékokra is igaz, hiszen a Lenovo megoldása mind az előző, mind pedig az újabb generáció címeinek futtatására kiváló. A kisajtolt fps persze a preferált grafikai beállítás, illetve az adott cím optimalizáltságának függvénye, de az szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy a közkedvelt címek többnyire zokszó nélkül hozzák a 60 fps-t.

Pro: remek ár/érték arány, 120Hz-es IPS panel, jó grafikai teljesítmény, “game ready” hardver- és hűtési rendszer.
Kontra:
kevés csatlakozó, az is egy oldalra zsúfolva, nincs kártyaolvasó.

Ha az imént olvasottak alapján, Te is szívesen meglepnéd magad egy gamer notebookkal, úgy a tekintsd meg a gamer laptop gyűjteményünket.

Kapcsolódó cikkek

Lenovo Ideapad Gaming 3 laptop - teszteltük

Lenovo Ideapad Gaming 3 laptop - teszteltük

Jóllehet már nyakunkon az új generáció, ám még ennek dacára sem mehetünk el szó nélkül az olyan nagyágyúk mellett, amelyek az előző érát már önmagukban véve is masszívan definiálták kiváló ár-érték arányukkal.

Milyen laptopot vegyek 2024-ben?

Milyen laptopot vegyek 2024-ben?

Az informatika területén tapasztalható robbanásszerű fejlődés nem csupán az új szoftverek és alkalmazások megjelenésében mutatkozik meg, hanem a hardverek terén is, különösen a laptopok esetében.