Az ERP bevezetésével kapcsolatos 5 leggyakoribb tévhit

Az ERP rendszerek bevezetését illetően számos cég fejében a mai napig keringenek olyan tévhitek, amelyek 10-20 évvel ezelőtt akár még érvényesek is lehettek, mára azonban egyáltalán nem igazak. Mi az 5 leggyakoribb tévhit? Cikkünkből pontosan kiderül!
Az ERP bevezetésével kapcsolatos 5 leggyakoribb tévhit

1. Az ERP rendszerek rendkívül költségesek

Szerencsére napjainkban az ERP rendszerek már kifejezetten pénztárcabarát áron elérhetők. Ugyanis a nyílt forráskódú technológiák fejlődésével egyidejűleg a vállalatirányítási rendszerek is széleskörűen elérhetővé váltak, akár a mikrovállalkozások is gond nélkül beruházhatnak rájuk.

Persze egy nagyvállalat – például egy multinacionális cég – számára készült ERP rendszerek ára ma is magasabb, elsősorban a projekt bevezetési és a rendszer testreszabási költségei miatt, ami a KKV-knál sokszor fel sem merül. Sőt, számos költséghatékony és rugalmas fizetési opció közül válogathatunk az ERP rendszerek piacán. Így minden kis- és középvállalkozás megtalálhatja a költségvetéséhez passzoló és a pénzügyi lehetőségein belül megvalósítható ERP rendszert.

2. Egy ERP rendszer bevezetésére rengeteg időt kell fordítani

Alapvetően az ERP rendszerek bevezetésének hossza mindenekelőtt a vállalat által támasztott elvárásoktól és igényektől függ.

Milyen tényezők befolyásolják a bevezetés időtartamát?

● A jövőbeli üzleti folyamatok száma

● Az egyes üzleti folyamatok összetettsége

● Az üzleti szerkezet

Ezenkívül az alábbi két tényező is fontos szerepet játszik a bevezetés hosszát illetően:

● Szervezeti egységek száma

● Felhasználók száma

A kiválasztott ERP rendszer bevezetésének költségvetése és ideje az előbb felsorolt elvárások alapján számítható ki. Kisebb volumenű projektek esetén általában néhány hetet, nagyobb munka esetén pedig pár hónapot, de akár 1-2 évet is igényelhet a vállalatirányítási rendszer bevezetése.

3. Egy ERP rendszer extra terhet ró a vállalatokra

Ennek pontosan az ellentettje igaz – ugyanis egy ERP rendszer effektíven csökkenti a terheket a menedzsment és az üzletvitelt irányító munkatársak számára is.

A rendszer használatával az adatok gyorsabban elérhetők, így a döntési folyamatok ideje is alaposan lerövidül. Ennek köszönhetően az összes üzleti folyamat átfutási ideje csökken, és a vállalkozások sokkal gördülékenyebben, gyorsabban dolgozhatnak .

4. Egy ERP csak a sok alkalmazottat foglalkoztató cégek számára jelent segítséget

ERP-t akár egyetlen főt számláló vállalkozások és több ezer fős nagyvállalatok is használhatnak. Ugyanis egy ERP rendszer a legkisebb és a legnagyobb cégek számára is meghatározza az üzleti folyamatok lebonyolításának legmegfelelőbb módját, illetve a fő csapásirányát is megszabja – ez pedig nincs összefüggésben a létszámmal.

Hatalmas előny, hogy ha egy ERP-t használó kis létszámú vállalkozás újabb alkalmazottakat vesz fel a jövőben, akkor ez nem generál alapvető változásokat a működésben, hiszen a fő folyamatok már megbízhatóan működnek, és nem igényelnek további módosításokat - az új kolléga pillanatok alatt beintegrálható a csapatba, aminek a működése stabil.

5. ERP rendszer kizárólag nagyvállalatoknak való

Legyen szó mikrovállalkozásról vagy óriás multinacionális cégről, egy ERP rendszer garantáltan elősegíti a növekedést és a helyes döntéshozatalt is. Ennek értelmében a vállalatirányítási rendszer szükségessége korántsem a vállalkozás bevételétől vagy az alkalmazottak létszámától függ, hanem kizárólag a kitűzött céloktól.

A fenti 5 tévhit eloszlatásával reméljük, hogy sikerült közelebbről is bemutatni a vállalatirányítási rendszerek fontosságát a kisebb vállalkozásoknál is. Ha ERP bevezetése a célja, de még nem tudja, hogy melyik szoftver lenne az ideális választás, és hogyan kellene belevágni, nézze meg a Datatronic által forgalmazott Flectra felhőalapú, újgenerációs ERP-t is!

Kapcsolódó cikkek

Az ERP bevezetésével kapcsolatos 5 leggyakoribb tévhit

Az ERP bevezetésével kapcsolatos 5 leggyakoribb tévhit

Az ERP bevezetésével kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, azonban most eloszlatjuk ezeket. Melyek ezek a tévhitek, és miért nem igazak? Mutatjuk!