A Twitch korlátozta a szerencsejáték-csatornákat a platformján

Miután hónapokig folyt a vita a témában, a Twitch a közelmúltban megtiltotta a tartalom előállítóinak a szerencsejáték oldalak promócióját.
A Twitch korlátozta a szerencsejáték-csatornákat a platformján

A vállalat egy Creator Update-ben hozta a felhasználói tudomására, hogy minden olyan link és kód tiltott ezentúl, mely szerencsejáték szolgáltatásokhoz tartozik. Az intézkedések okaként a cég a visszaélések és az átverések elleni harcot jelölte meg.

Ahogy a Twitch fogalmazott, hogy megakadályozzák az olyan Twitch-tartalmakat szponzoráló, amúgy megkérdőjelezhető szerencsejáték hozzáállást folytató cégek elérését, melyek kárt okozhatnának vagy átverésnek számítanak, betiltásra kerül minden link és/vagy ajánlói kód, amely nyerőgépes játékhoz, ruletthez vagy kockajátékhoz tartozik. Emellett megígérték, hogy folytatják a hasonló tartalmak nyomon követését, és a jövőben további intézkedéseket hoznak, amennyiben azt szükségesnek látják. Az intézkedéseknek köszönhetően a rossz szándékú helyek mellett egyelőre áldozatul estek a legjobb online kaszinó oldalak is.

A változásokra való felkészülésre 1 hetet kaptak a tartalom előállítók, ennyi idejük volt eltávolítani az ilyen anyagokat a csatornájukról.

Korábban számos Twitch-híresség adott hangot annak a véleményének, hogy be kellene tiltani a szerencsejátékos tartalmakat a közösségi platformon, és igen nagy feltűnést is keltettek ezekkel a nyilatkozatokkal. A YouTube-ról három év után visszatérő celeb, Ethan Klein is kikelt a nyerőgépes játékos streamelése ellen, mivel szerinte ez egyáltalán nem szórakoztató. Érvként azt hozta fel, hogy ha az emberek elutaznak Las Vegas-ba, ott nagymamákat nézhetnek meg a nyerőgépeken játszva, mivel lenne hát szórakoztatóbb ugyanezt nézni a Twitch-en?

Azt még nem tudni, hogy a celebek felszólalásának volt-e bármilyen hatása a Twitch döntésére, de az biztos, hogy a változtatások jelenleg is érvényben vannak. Bár a közösségi platform azt ígérte, hogy később módosulhat a tiltás, ha látják az eredményeket, erre egyelőre nem csatornát építeni.

Mit lehet tenni Twitch-tartalomkészítőként?

A Twitch-en karriert építő, szerencsejátékot streamelő tartalomkészítők kényes helyzetben vannak, mert egy csapásra elveszítették megélhetésüket, ha csak erre a platformra szorítkoztak. Számukra az egyetlen megoldás az lehet, ha meg tudják szólítani a rajongóikat, és átirányítani őket olyan felületekre, mint például a Facebook vagy YouTube. Ezeken a platformokon is vannak élő közvetítések, de a felhasználók átvándorlása az egyik szolgáltatásból a másikba egyáltalán nem automatikus, így mindenképpen nézőket veszítenek.

Alternatív megoldás lehet, ha a Twitch-csatorna tulajdonosa profilt vált, és másféle tartalmat kezd streamelni. A követői ugyanis nem tűntek el, így akár más területek folytathatja is. Természetesen egyáltalán nem egyszerű egy új niche-be kezdeni, ezért eddig csak korlátozott mennyiségben hallani sikeres váltásokról a betiltás után.

Érdekesség, hogy több, vezető csatorna, mely eddig a szerencsejátékok promóciójából élt meg, nem állt le a streameléssel. Az egyik leghíresebb streamer, Trainwreck továbbra is közvetíti a nyerőgépeken lejátszott pörgetéseket, vagy az élő kaszinókban játszott kártyajátékait, illetve a legjobb kaszinó szerencsejáték lehetőségeket. Mivel eltávolított minden promóciós tartalmat a csatornájáról, ezért már megfelel az új szabályzatnak.

A platform Slots felületének továbbra is majdnem 850 ezer követője van, és szinte nincs olyan pillanat, amikor valaki ne közvetítene nyerőgépes- vagy kártyajátékot. Ezzel az a cél, hogy a Twitch-et használókhoz ne jusson el szerencsejáték tartalom, nem teljesül, pedig számos celeb ezt szorgalmazta. Az azonban kétséges, hogy a közösségi platform ilyen erős cenzúrát egyáltalán meg merne-e lépni a közeljövőben.

Mit lehet tenni nézőként?

Azok a nézők, akik korábban a Twitch-en követték az online szerencsejáték közvetítéseket, követhetik kedvenceiket más platformra, vagy körbe nézhetnek YouTube-on és Facebookon új lehetőségek után. Amennyiben pedig a tartalomkészítő nem hagyta el a felületet, továbbra is a jól megszokott módon nézhetik az élőzéseket. Nézőként ez a része nem változott a dolognak, és a kereső segítségével vagy az elejtett félmondatokból bármikor rá lehet bukkanni az online kaszinókra így is. A fő változás, hogy a nézők már nem a streamer közvetítői linkjén keresztül jutnak el a kaszinóba, ezért jutalék sem jár a tartalom előállítójának.

Nézőként érdemes lehet kipróbálni a kaszinó játékokat személyesen is, mivel ez minden, a 18. életkort betöltő embernek elérhető. Egyes esetekben szükséges az adott játék szabályainak ismerete vagy a megfelelő stratégia megismerése, ami például pókernél, bakkaránál, craps-nél vagy blackjacknél hosszabb időt vehet igénybe, ez pedig nem mindenki számára vonzó.

A nyerőgépek azonban nem igényelnek tudást, és bárki által játszhatók az online kaszinók felületén. Ezekhez sokszor még pénz sem szükséges, mivel nagyon sok kaszinó kínál demó módot, ahol a regisztrált játékos játékpénzt kap. Ezzel következmények nélkül próbálhatja ki a játékokat, melyek teljes módban futnak, kivéve a megnyerhető jackpotokat. Mivel a játékpénzes fiókok gyakran korlátlan alkalommal újra is tölthetők zsetonokkal, így semmi sem akadályozza meg a tétek váltogatását vagy az egyes trükkök kipróbálását.

Ezt az aspektust nézve, a Twitch tiltása nem biztos, hogy eléri a célját. Egyes tartalomkészítők el fogják hagyni a felületüket vagy már el is hagyták, és viszik magukkal a nézőik egy részét. A megmaradó creatorok továbbra is közvetítenek, és alternatív utakon jutnak bevételhez. A tiltás miatt kirobbanó hírverés és sajtófigyelem pedig olyan emberek figyelmét is ráirányította a szerencsejáték közvetítésre vagy az online kaszinókra, akik korábban nem figyeltek fel erre a területre.

Kapcsolódó cikkek

Az 5 legjobb ingyenes nyelvtanulós app

Az 5 legjobb ingyenes nyelvtanulós app

A nyelvtudás korunk egyik legfontosabb készsége, legyen szó akár karrierépítésről, utazásról vagy egyszerűen csak a kultúrák megismeréséről a nyelvtudás elengedhetetlen.

Bigo, a kínai livestream-platform

Semmittevés LIVE - Bigo, a kínai livestream-platform

A kínai livestream-platform a pandémia alatt óriási érdeklődésre tett szert, rengeteg követőt és „művészt” szerzett. Sokaknak jelentős bevételt hoz.

Nemzetközi szállítmányozás - kihívások kora

Nemzetközi szállítmányozás - kihívások kora

Az utóbbi néhány év eseményei számos kihívás elé állították a nemzetközi szállítmányozásban részt vevő piaci szereplőket.