Amikor eltakar a virtuális valóság: megérkezett a “diminished reality”

Segítségével eltüntetni tudunk valóságos dolgokat.
Amikor eltakar a virtuális valóság: megérkezett a “diminished reality”

A Fielmann cég régóta kínál virtuális szemüvegpróbát, aminek során online megnézhetjük, hogyan mutatna rajtunk a kiválasztott modell.

Még vannak gondok a technológiával: ahhoz, hogy a virtuális szemüveget felpróbáljuk, le kell vennünk azt, ami a valóságban az orrunkon van. Az optikuscég most francia augmented reality specialistákkal, a Fittingbox-szal együttműködve keresi a megoldást.

Ez csupán egy példa arra, hogyan működik a “diminished reality” - a szó csökkentett valóságot jelent, míg az augmented reality ennek ellenkezőjét, felnagyított valóságot. Előbbi technológia célja tehát nem a valóság bővítése vagy gazdagítása, épp ellenkezőleg: elkendőzni bizonyos dolgokat, amik a valóságban jelen vannak.

Az Ilmenaui Technológiai Egyetem már egy évtizeddel ezelőtt kidolgozta azt a módszert, amely mesterséges intelligencia segítségével, akár valós időben is eltüntet személyeket vagy tárgyakat a videófelvételekről.

Erre aztán számos start-up alapozott termékeket, például a Macy áruház, vagy egyes bútorcégek: a módszer segítségével anélkül rendezhetjük át például a nappalinkat, hogy a régi bútorokat el kéne mozdítani a helyükről.

A koronajárvány aztán az e-kereskedelem, és vele együtt a diminished reality elterjedéséhez vezetett. A Home 24 nevű cég például nem kevesebb, mint 46 millió eurót invesztált az ilyen technológiák fejlesztésébe.

A diminished reality pedig más módokon is hasznosítható a hétköznapjainkban: akár a rendetlen szobánkat is leplezhetjük vele, ha videókonferencián veszünk részt.

Kapcsolódó cikkek

Külön járda mobiltelefonálóknak

Külön járda mobiltelefonálóknak

Washington D.C.-ben és Kínában már van ilyen.

Élsportból az üzleti életbe - egy vérbeli csapatkapitány: Klie Ferenc

Élsportból az üzleti életbe - egy vérbeli csapatkapitány: Klie Ferenc

Utolsó csere volt, aki még sapkát sem kapott a vízilabda csapatban, de utánpótlás válogatott lett, és éveket játszott a magyar első osztályban a Senso-Media Zrt. kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója.

Itt az ideje pár dolgot változtatni az életeden!

Itt az ideje pár dolgot változtatni az életeden!

Valószínűleg most is a kezedben van az a titkos fegyver, ami segíthet benne.