A gáz vagy az elektromos fűtés olcsóbb?

A gáz- vagy elektromos fűtési rendszer költségei két részre oszthatók: a telepítési, valamint az üzemeltetési költségekre. Vizsgáljuk meg mindkettőt!
A gáz vagy az elektromos fűtés olcsóbb?

A gáztüzelésű központi fűtési rendszer – beleértve a kazánt, a radiátorokat, a vezérlőket és a csöveket – beépítésének tipikus költsége másfél-kétmillió forint között mozog. Ezzel összevetve az alapvető elektromos fűtőberendezések ára egyenként kevesebb, mint 9500 forint. Elmondható tehát, hogy ami a telepítési árakat illeti, az elektromos fűtés működtetése jóval kedvezőbb feltételek mellett megoldható, mint a gázfűtésé.


Mennyibe kerül az elektromos fűtés működtetése?

Első ránézésre a gáz jóval olcsóbb, mint az elektromos fűtés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elektromos fűtés üzemeltetési költsége négyszerese a gázénak!

Tehát az elektromos vagy gázfűtés olcsóbb? A csúcsidőn kívüli villamos energia felhasználásával a hagyományos elektromos fűtés körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a gázfűtés.

Ennek oka a következő: az elektromos fűtőtestek alapvetően 100 százalékos hatékonyságúak. Az általuk felhasznált összes villamos energia hővé alakul. Ugyanez nem igaz a gáz- vagy olajtüzelésű központi fűtési rendszerre. Még egy A besorolású kazán is a tüzelőanyagában lévő energia körülbelül 10 százalékát elpazarolja. A csővezetékek további hőveszteséget okozhatnak, míg a kazán és szivattyúi működtetéséhez kis mennyiségű elektromos áramra van szükség - mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.


Hogyan teheti költséghatékonyabbá elektromos fűtési rendszerét?

Vásárolhat intelligens vezérlőket is, hogy otthona fűtését a telefonjáról is irányítani tudja. Tehát még csak nem is kell be- vagy kikapcsolnia, vagy beállítania otthona fűtési ütemezését, amikor hazaér. Bármi legyen is a jelenlegi felállítása – akár kombi, hagyományos vagy hátsó kazánt használ –, el kell távolítania a meglévő központi fűtési rendszert, amely a kazánból, csövekből és radiátorokból áll.

Ám a jó hír az, hogy az elektromos fűtőberendezések gyorsan és egyszerűen telepíthetők. Nem tartoznak hozzá csövek vagy égéstermék-elvezető csatorna, így a rendszere pillanatok alatt üzembe kerül. További előnye pedig, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású.

Ezen kívül a szőnyeg hajlamos felszívni a port. Ha radiátorokat használunk, a por a helyiségben keringhet. Ennek oka, hogy a radiátorok felmelegítik a levegőt a helyiségben, amely ezután felszállva keringeni kezd, és magával rántja a porrészecskéket és a szennyeződéseket a szőnyegről.

A levegőben lévő porrészecskék köhögést, tüsszögést és szemviszketést okozhatnak, és különösen rosszak lehetnek az asztmás vagy allergiás betegek számára. A padlófűtés viszont egészséges fűtési módot kínál, mivel hiszen nem keringeti a port a a levegőben.

Kapcsolódó cikkek

Hogy válassz elektromos dobot?

Hogy válassz elektromos dobot?

Fantasztikus érzés, élmény, amikor új hangszer vásárlása van a láthatáron.

2500 múzeumot járhatunk végig a Google segítségével

2500 múzeumot járhatunk végig a Google segítségével

A világ művészetkedvelői megkönnyebbülten fellélegezhetnek: anélkül, hogy elhagynák a házat, mostantól világszerte 2500 múzeumot látogathatnak meg, és ráadásul addig maradhatnak ott, ameddig csak akarnak.

Klímavásárlás télen - Ezért ilyenkorra időzítsd

Klímavásárlás télen: Ezért ilyenkorra időzítsd

Ne hagyd, hogy a hideg téli hónapok elriasszanak a klímavásárlástól!