Hogyan védje a személyazonosságát?

Honnan tudhatod, hogy ellopták a személyazonosságodat?
Hogyan védje a személyazonosságát?

Mi az a személyazonosság ellopása?

A személyazonossága ellopása egy olyan bűncselekmény, amikor valakinek a személyes és pénzügyi adatait engedély nélkül megszerzik és használják. A személyazonosság bűnözők a meglopott személy saját adatait használják arra, hogy olyan tevékenységeket folytassanak, mint egy hitelkártya igénylése vagy egy kölcsön igénylése valakinek a nevében, egy bankszámla vagy hitelkártya használata, jogosulatlan adó visszaigénylése vagy egészségügyi biztosítás igénylése, vagy valakinek az adatainak az eladása. Nagyon ügyelnie arra is, hogy ne adjon meg bizonytalan internetes játékok vagy egyéb szolgáltatások során mindenféle adatot magáról. A kaszinó online használatánál kellő figyelmet fordítanak az üzemeltetők a személyes adatok védelmére.

Az első lépés Önmaga megvédése érdekében az, hogy megtanulja azt, hogy hogyan történik a személyazonosság ellopása. Innentől kezdve megteheti a megfelelő lépéseket abba az irányba, hogy csökkentse ennek a veszélyét. Tökéletesen nem tudja magát levédeni a személyazonosság ellopása ellen, de megnehezítheti a bűnözők dolgát.

Hogyan ismerheti fel a személyazonossága ellopását?

A személyazonossága ellopásának karakterisztikus jegyei vannak, és különböző módokon ismerheti fel őket. A figyelmeztető jelek időben való észrevétele segíthet abban, hogy időben meghozza a megfelelő lépéseket annak kivédésére. Néhány figyelmeztető jel, ami erre a bűncselekményre utal:

· Nem kapja meg a közüzemi számláit, ahogy eddig szokta.

· Elutasítják egy hitelkérelmét, annak ellenére, hogy megbízható, stabil hitelképessége volt.

· Olyan terméket postáznak ki Önnek, amit nem vásárolt meg.

· A pénzügyi helyzete változott Ön által nem felismerhető módon

· Az adóvisszatérítését elutasítják.

· A pénzintézetek értesítik Önt gyanús tevékenységről.

Hogyan védheti meg magát a személyazonossága ellopása ellen?

A legfontosabb dolog annak felismerése, hogy tennie kell azért, hogy védje a személyazonosságát. A cél az, hogy a lehető leghatékonyabb akadályt építsen fel a bűnözőkkel szemben, ami eltántorítja őket.

Jelszavak használata

Az egyik legfontosabb módszer az, hogy jelszóval védi le a készülékét. Nagyon sok felhasználó nem használ jelszót a különböző készülékeiken. A jelszó hiánya nyitva hagyja az utat a bűnözők előtt. Ha a készüléke illetéktelen kezekbe kerül, akkor e-mail üzenetei, pénzügyi számlái és a telefonon tárolt más magánadatok könnyen hozzáférhetővé válnak.

Ha az összes elektronikus készülékhez ugyanazt a jelszót használja, az komoly biztonsági kockázatot jelent Önnek. Ha így tesz, akkor a bűnözőnek csak egyetlen jelszót kell kitalálnia, hogy hozzáférjen a többi számlához. Egy jó módszer például a jelszavak összekeverése és egy egyedi jelszó kiválasztása minden számlához. Érdemes elkerülni a nevét, születési idejét vagy más hasonló személyes adatot. Változtassa meg a jelszavát azonnal, ha úgy ítéli meg, hogy a fiókját illetéktelen személyek használják! A sok jelszónak az lehet a hátránya, hogy nehéz megjegyezni őket. A jelzőkezelő egy hatékony eszköz lehet ahhoz, hogy biztonságosan eltároljon különböző jelszavakat.

Adathalászat elleni védelem

Figyeljen az adathalász kísérletekre. Kerülje el a gyanúsnak látszó linkeket az e-mail üzenetekben! Az adathalászatnak hívott támadásban az internetes csalók e-maileket és banknak, hitelkártya vállalatnak vagy más pénzintézetnek látszó weboldalakat használnak arra, hogy behatoljanak a számlarendszerébe vagy más személyes adatai közé. Ezek az e-mail üzenetek arra ösztönzik a felhasználót, hogy megnyissa a csatolt üzeneteket, amely esetleg ártalmas tartalmakat tartalmaznak a készülékén. Ha úgy ítéli meg, hogy a link nem megbízható forrásból származik, akkor ne kattintson rá, és soha ne adja meg a felhasználói nevét vagy jelszavát. Soha ne töltsön le e-mail üzenetet, hacsak nem tudja, hogy mi az pontosan.

Személyes és banki adatok megőrzése

Nagyon fontos, hogy a személyes adataira gondosan ügyeljen. Soha ne adjon meg személyes adatokat, vagy banki adatokat telefonon keresztül. A csalók gyakran adják ki magukat banki vagy hitelkártya vállalat alkalmazottjának telefonban, és különböző ürügy kapcsán próbálnak meg adatokat kicsalni az ügyféltől. Mindig tartsa szem előtt, hogy bankok, hitelintézetek és pénzügyi szervezetek sohasem kérnek személyes adatokat vagy olyan bankszámlával kapcsolatos adatokat, mint egy bank vagy hitelkártya PIN kódja telefonon keresztül. Ha úgy ítéli meg, hogy a hívás esetleg tényleg a megnevezett intézettől származik, akkor kérdezzen rá a hívó fél adataira, és lépjen kapcsolatba a megnevezett szervezettel, hogy azonosítsák és visszaigazolják a hívó személyt.

Hitelképességi jelentés

Nézze meg rendszeresen a hitelképességi jelentését! A hitelképességi jelentés tartalmazza a pénzügyi számláján történt aktivitásokat, valamint az utolsó vagy aktuális egyenleget. Ennélfogva egy egyszerű módja, hogy kiszúrja az ellentmondásokat az, hogy ellenőrzi a hitelességi jelentést rendszeresen. Ha időben kiszúr valami gyanús fejleményt, mint például egy ismeretlen számlát a jelentésben, akkor sokkal gyorsabban reagálhat arra, és megváltoztathatja a helyzetet, hogy az még rosszabb legyen. A hitelképességi jelentését ingyen elérheti, ha meglátogatja a megfelelő hitelképességi hivatal jelentését. Kaphat egy másolatot a hitelképességéről és megnézheti a hitelképességi pontjait is.

Személyes dokumentumok védelme

Nézze meg rendszeresen a hitelképességi jelentését! A hitelképességi jelentés tartalmazza a pénzügyi számláján történt aktivitásokat, valamint az utolsó vagy aktuális egyenleget. A személyes dokumentumok biztonsági kockázatot jelentenek, hogy ha azokat nem megfelelően védik. Ezek a dokumentumok fontos adatokat tartalmaznak, amelyek hasznosak lehetnek a tolvajok azonosításában, ideértve például a társadalmi azonosító számot, valamint banki egyéb banki adatokat. Ha például elutazik hosszabb időre, akkor kérje meg a szomszédját, barátját vagy egy ismerősét, hogy vigyázzon rá. Ne hagyja hosszabb ideig a levelét a levelesládában! Valamint ügyeljen arra is, hogy ne dobja ki a szemétbe nem ledarált formában leveleket, amelyeket esetleg tolvajok a szemétben megtalálhatnak és hozzájuthatnak az adatokhoz.


Forrás: sajtóközlemény, 2019. augusztus 10.

Kapcsolódó cikkek

Külön járda mobiltelefonálóknak

Külön járda mobiltelefonálóknak

Washington D.C.-ben és Kínában már van ilyen.

A gáz vagy az elektromos fűtés olcsóbb?

A gáz vagy az elektromos fűtés olcsóbb?

Összehasonlítottuk, hogy segítsünk a döntésben.

Klímavásárlás télen - Ezért ilyenkorra időzítsd

Klímavásárlás télen: Ezért ilyenkorra időzítsd

Ne hagyd, hogy a hideg téli hónapok elriasszanak a klímavásárlástól!