Áttörést jelent a gyógyításban “az élet szoftvere”, az mRNS-technológia

Nemrégiben ez a rövidítés még csak a sejtbiológusok és a biotechnikai szakértők előtt volt ismert, de mára az egész világ megtanulhatta, mit is jelent az mRNS.
Áttörést jelent a gyógyításban “az élet szoftvere”, az mRNS-technológia

A fenti két covid-19 elleni vakcina az úgynevezett hírvivő RNS alkalmazásán alapul, így ez a hatóanyag hónapok alatt került a nemzetközi érdeklődés középpontjába.

Habár a két vakcinához alkalmazták először, ez távolról sem jelenti, hogy az mRNS-t kizárólag oltásokhoz lehetne használni: épp ellenkezőleg, a hozzáértők véleménye szerint akár a gyógyszeripar más szegmenseit is forradalmasíthatja.

A sejtek elméletileg minden lehetséges fehérje termelése során programozhatóak az mRNS-sel. Ezáltal olyan áttörések érhetőek el, akárcsak a géntechnikával a nyolcvanas években.

Ez a mikroorganizmusok géntranszfer általi átprogramozásával érhető el, hogy azok az átpolarizálás révén terápiás célra használható fehérjéket termeljenek. Az ilyen biotech-gyógyszerek - köztük az inzulin, az alvadási faktorok, reuma- és rákgyógyszerek - mára mintegy 300 milliárd dolláros összértékben keltek el.

A technológiában rejlő potenciál az mRNS biomolekula speciális tulajdonságaiból következik. Ez az, ami kulcsszerepet játszik, mint a gének és a proteinek közötti vivőanyag, ami a sejtmagból a sejtek proteinjeibe, az úgynevezett riboszómákba szállít genetikai információkat.

Ezért írja le számos szakértő az mRNS-t úgy, mint “az élet szoftverét”, ami a DNS “merevlemezén” lévő adatokat továbbítja az “alkalmazásokhoz”, a proteinekhez. Ennek a funkciónak köszönhetően az mRNA elviekben ideális és különösen sokoldalú orvosi felhasználást tesz lehetővé. A segítségével a sejtek “programozhatóvá válnak”, hogy bármilyen fehérjét létrehozhassanak.

Az mRNS-techológia nem csak hatékonyabb, de jóval olcsóbb is, mint a korábban alkalmazott módszerek, így nem csupán új gyógyszerek fejleszthetők, de a régiek is kiválthatók általa.

(Címkép: qimono/Pixabay)

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Kapcsolódó cikkek

Emberek agyába is ültethetik hamarosan az agyi chipeket

Hamarosan már emberek agyába ültethetik a Neuralink agyi chipet

Elon Musk elképzelései szerint minél előbb megkezdődhet az embereken történő kísérletezés.

Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a MyHeritage - Deep Nostalgia

Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a Deep Nostalgia

Elhunyt rokonok, régi korok hősei, gyerekkori önmagunk – az alkalmazásnak nem számít, kiről van szó, képes mozgóképet készíteni a képeinkből.

Hologramos kollégák és Pokémonok a Microsoft Mesh bemutatóján

Csodaszemüvegen át: határok nélküli kevert valóság

A Microsoft bemutatta technika segítségével akár közösen használhatunk virtuális tárgyakat másokkal.