Új funkcióval bővül a WhatsApp, már fizethetünk is vele

Egyelőre még együl Kínában része a mindennapoknak, hogy applikációval, így például Alipay-jel vagy We Chat Pay-jel fizessenek az emberek a pénztárnál. A világ többi részén ez még nem bevett szokás - ám hamarosan megváltozhat a helyzet.
Új funkcióval bővül a WhatsApp, már fizethetünk is vele

A Facebook 2020 novemberében, Indiában mutatott be egy új fizetési funkciót, ami leányvállalatához, a WhatsApp-hoz tartozik: a WhatsApp pay használói mostantól pénzt küldhetnek egymásnak az applikáción keresztül.

Az első ország azért éppen India, mivel a WhatsAppon összesen 400 millió indiai beszélget - így az ország népessége nagy részét teszi ki a világszerte összesen 2 milliárd felhasználónak. A WhatsApp második legnagyobb piaca pedig Brazília, ahol szintén most startol el a fizetési funkció.

A WhatsApp Pay jól példázza, hogy az applikációk használatával történő fizetés először az óriás tech-cégeken keresztül valósulhat meg. Olivier Geiseler, a Capco tanácsadócég szakembere szerint valószínűsíthető, hogy a Facebook 5 éven belül emberek százmillióit tudhatja majd a fizetős funkció használói közt.

Ezzel együtt nem beszélhetünk forradalmi technológiáról, hiszen hasonló módon küldhetünk pénzt a PayPal-en keresztül, de erre a bankos applikációk nagy része is lehetőséget nyújt. Az Apple, a Google és a Facebook azáltal fejleszthetik a terméküket, ha bankokkal és kártyacégekkel is megállapodnak, így például Indiában már bankszámlára és káryára is szükség van a szolgáltatás igénybevételéhez.

A Facebook esetében ugyanakkor hátrányt jelenthet, hogy sokan szkeptikusak az adatkezelési módszereit illetően - különösöen, hogy korábban az adatokkal való tömeges visszaélés miatt perbe is fogták őket. Geiseler szerint a cég célja lehet, hogy “még megkerülhetetlenebbé váljon a felhasználók számára, de az is, hogy az eddiginél is több adatot gyűjtsön róluk."

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

(Címkép: Firmbee/Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Így lesz okos az otthonod

Így lesz okos az otthonod

Már sok háztartásban rendelkezésre állnak okoseszközök, a technika pedig egyre komplexebb.

Néhány évmúlva nyílhat az első űrhotel

Voyager Állomás néven, 2027-ben nyílhat az első űrhotel

Néhány évvel ezelőtt csak álomnak tűnt, de úgy fest, hamarosan mégis valósággá válhat az űrszálloda.