Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

A Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi regényben Douglas Adams már a 70-es évek végén előrevetít egy univerzális fordítógépet. Egy bizonyos halat, a babelfish-t kell az ember fülébe ültetni, hogy az ember a világ minden nyelvét megérthesse.
Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Ez a vízió hamarosan valóságossá válhat: egyre több cég dolgozik hasonló fordítóeszközökön, amelyek hamarosan meg is jelenhetnek a piacon.

A technológiai környezet ehhez ideális, mert a nyelvi -és szövegfelismerő algoritmusok épp úgy hozzájárulnak az ilyen fejlesztések sikeréhez, mint az 5G-s adathálózat, vagy épp a könnyebben viselhető headsetek.

Spanyolországban még 2020 augusztusában indult el a Lingmo start-up és a Telefónica telefonszolgáltató közös pilotprojektje, ami a turizmusban és a vásárlás során is használható fordítófunkciót kínálna az 5G-s mobiltelefon-kapcsolat mellé.

A Lingmo terméke egy szoftver, ám a kínai Timekettle Technologies start-up még ennél is tovább merészkedik: egy olyan, vezeték nélküli fejhallgatón dolgoznak, ami egy mikrofon és egy okostelefonos applikáció révén körülbelül 40 nyelvről képes fordítani. A netzwelt.de portál értékelése szerint az eszköz megbízhatóan működik, még ha vannak is gyengeségei a fordításban.

A Lingmo és a Timekettle közösen nyitották meg az utat a Wearables, azaz hordható, viselhető okoseszközök számára, amelyekből az IDC piackutató cég szerint 2024-re már évi 632 millió darabot is eladhatnak. A trendet tovább erősíti majd, hogy számos ilyen eszköz, mint például az Apple órák vagy a FitBit, egyúttal egészségvédő funkcióval is bírhat.

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

(Címkép: jiriaa0/Pixabay)Kapcsolódó cikkek

A Marsról is bejelentkezhetünk az Instagramon

A NASA és a National Geographic segítségével már bárki bejelentkezhet a Marsról

A Perseverance egy teljes marsi évet tölt a vörös bolygón, mi is csatlakozhatunk hozzá.

Hologramos kollégák és Pokémonok a Microsoft Mesh bemutatóján

Csodaszemüvegen át: határok nélküli kevert valóság

A Microsoft bemutatta technika segítségével akár közösen használhatunk virtuális tárgyakat másokkal.

Emberek agyába is ültethetik hamarosan az agyi chipeket

Hamarosan már emberek agyába ültethetik a Neuralink agyi chipet

Elon Musk elképzelései szerint minél előbb megkezdődhet az embereken történő kísérletezés.