Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

A pandémia felgyorsította a különböző munkamodellekről szóló társadalmi vitát. Azt már régóta tudhattuk, hogy home office-ban dolgozni költséghatékony és praktikus megoldás, ám a legtöbb cég csak az idei év szülte kényszerhelyzetben ébredt rá, hogy valójában milyen jól működik.
Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Ha tehát már nem szükséges a kollégáknak a munkahelyen összegyűlni, miért is ne dolgozhatnánk egy külső, izgalmas helyszínen? Az egyes munkaprojektjeink során akár a világ különböző tájait is felfedezhetjük. A digitális nomádok azok az emberek, akiknek a munkájához nem szükséges más, csak egy laptop és internetkapcsolat. Ilyenek a webdesignerek, a programozók és a bloggerek is.

Ám nem csak ők élnek így: “Én is úgy végzem a munkámat, mint sokan mások home office-ban. A szabadidőmben felfedezem a világot” - mondja egy pszichológus, aki szintén online tart terápiát, és már hat éve utazgat digitális nomádként a világban. Ő is hangsúlyozza: ez az életforma hatalmas önfegyelmet és előre tervezést igényel, hiszen a digitális nomádok önálló vállalkozók.

A cégeknek nagyobb autonómiát kéne biztosítania

A helyhez kötött munkavállalóknak tehát a munkaadójukkal kellene egyeztetnie ezügyben. De vajon reális-e a változás? Eddig a munkahelyeknek csupán egy kis százaléka kínált olyan feladatokat, amelyek máshonnan is végezhetők, ezek túlnyomó többségükben irodai tevékenységek voltak.

“A technológiai feltételek adottak, ám a legtöbb munkahelyen a feladatok összetételén kéne változtatni, hogy azok nagyobb saját hatáskört és rugalmasságot biztosítsanak a munkavállalóknak” - mondja egy egyetem kutatója.

Sajnos, a helyzet sokszor nem olyan egyszerű, hogy a munkavállaló jóindulata folytán áttérjünk az irodai munkavégzésről az otthonira. Hangsúlyozza: számos cégnél a home office-ra való átállás adatbiztonsági és munkavédelmi szempontokat is felvet.

A munkahelyi balesetbiztosítás is érvényét veszti a home office-ban. Így ha tehát például otthon, a négy fal közt öntjük le magunkat forró kávéval, azt a biztosító nem fogja megtéríteni. Ha átállunk az otthoni munkavégzésre, akkor érdemes a privát biztosításunk feltételeit is eszerint módosítani.

További fontos szempont, hogy az EU-ban érvényes általános jogszabály szerint ha valaki a munkafeladatai legalább negyedét külföldön végzi, az már a társadalombiztosítás hatálya alá is tartozik az adott országban. Az örökké mozgásban lévő szabadúszók helyzete ugyanakkor jogilag sokszor definiálatlan. Ha kétségeink merülnének fel, érdemes a helyi hatóságokkal egyeztetnünk.

Digitális nomádnak lenni tehát olyan életstílus, amelynek megvannak a maga kihívásai. Éppen ezért megéri jóelőre biztosan tudnunk, miért határozunk mellette. Ehhez nem árt némi önreflexió, nehogy rövid idő után elveszítsük a motivációt.

Kapcsolódó cikkek

Banán-konzol lehet a jövő új játékeszköze

A jövő konzolai akár a gyümölcskosárból is kikerülhetnek

Legalábbis, ha a japán tech óriás kissé bizarr ötleteit vesszük figyelembe.

A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

Elon Musk műholdrendszere világ legtávolabbi pontjaira is eljuttatja az internetet.

Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Egyre több területen váltják ki az emberi munkaerőt a gyorsan tanuló szoftverek.