Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

A pandémia felgyorsította a különböző munkamodellekről szóló társadalmi vitát. Azt már régóta tudhattuk, hogy home office-ban dolgozni költséghatékony és praktikus megoldás, ám a legtöbb cég csak az idei év szülte kényszerhelyzetben ébredt rá, hogy valójában milyen jól működik.
Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Ha tehát már nem szükséges a kollégáknak a munkahelyen összegyűlni, miért is ne dolgozhatnánk egy külső, izgalmas helyszínen? Az egyes munkaprojektjeink során akár a világ különböző tájait is felfedezhetjük. A digitális nomádok azok az emberek, akiknek a munkájához nem szükséges más, csak egy laptop és internetkapcsolat. Ilyenek a webdesignerek, a programozók és a bloggerek is.

Ám nem csak ők élnek így: “Én is úgy végzem a munkámat, mint sokan mások home office-ban. A szabadidőmben felfedezem a világot” - mondja egy pszichológus, aki szintén online tart terápiát, és már hat éve utazgat digitális nomádként a világban. Ő is hangsúlyozza: ez az életforma hatalmas önfegyelmet és előre tervezést igényel, hiszen a digitális nomádok önálló vállalkozók.

A cégeknek nagyobb autonómiát kéne biztosítania

A helyhez kötött munkavállalóknak tehát a munkaadójukkal kellene egyeztetnie ezügyben. De vajon reális-e a változás? Eddig a munkahelyeknek csupán egy kis százaléka kínált olyan feladatokat, amelyek máshonnan is végezhetők, ezek túlnyomó többségükben irodai tevékenységek voltak.

“A technológiai feltételek adottak, ám a legtöbb munkahelyen a feladatok összetételén kéne változtatni, hogy azok nagyobb saját hatáskört és rugalmasságot biztosítsanak a munkavállalóknak” - mondja egy egyetem kutatója.

Sajnos, a helyzet sokszor nem olyan egyszerű, hogy a munkavállaló jóindulata folytán áttérjünk az irodai munkavégzésről az otthonira. Hangsúlyozza: számos cégnél a home office-ra való átállás adatbiztonsági és munkavédelmi szempontokat is felvet.

A munkahelyi balesetbiztosítás is érvényét veszti a home office-ban. Így ha tehát például otthon, a négy fal közt öntjük le magunkat forró kávéval, azt a biztosító nem fogja megtéríteni. Ha átállunk az otthoni munkavégzésre, akkor érdemes a privát biztosításunk feltételeit is eszerint módosítani.

További fontos szempont, hogy az EU-ban érvényes általános jogszabály szerint ha valaki a munkafeladatai legalább negyedét külföldön végzi, az már a társadalombiztosítás hatálya alá is tartozik az adott országban. Az örökké mozgásban lévő szabadúszók helyzete ugyanakkor jogilag sokszor definiálatlan. Ha kétségeink merülnének fel, érdemes a helyi hatóságokkal egyeztetnünk.

Digitális nomádnak lenni tehát olyan életstílus, amelynek megvannak a maga kihívásai. Éppen ezért megéri jóelőre biztosan tudnunk, miért határozunk mellette. Ehhez nem árt némi önreflexió, nehogy rövid idő után elveszítsük a motivációt.

Kapcsolódó cikkek

Életre keltett elhunytak - virtuális feltámadás

Életre keltett elhunytak - amikor a halottak virtuálisan feltámadnak

Ez a legújabb hollywoodi őrület? Azoknak, akiket már nem lehet elkápráztatni különböző ajándékokkal, akár egy luxus autóval?

A Microsoft hamarosan megalkotja az első robot által készített whiskyjét

Itt az első, mesterséges intelligenciával létrehozott whisky

Ma már olyan whisky is kapható, amely mesterséges intelligenciával van ellátva.

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Szabadúszóként beutazni a világot már eddig is lehetséges volt. De hogyan alakul a munkánk a covid alatti és utáni világban?