Új informatikai korszak kezdődhet az Apple saját fejlesztésű chipjeivel

15 órán át szörfözni a weben, videókat nézni anélkül, hogy egyszer is bedugnánk a számítógép kábelét a konnektorba: az Apple új Mac-számítógépével ez már lehetséges.
Új informatikai korszak kezdődhet az Apple saját fejlesztésű chipjeivel

Ahogyan az elmúlt évtizedben átalakult a telefonok szerepe, épp úgy forradalmasítaná az Apple a laptopok és notebookok használatát, méghozzá egy új, saját fejlesztésű chippel.

Mások is beszálltak a chipek fejlesztésébe, többek közt az Amazon és a Microsoft is, amely cégek saját félvezetőket dolgoznának ki az óriási számítógépes centrumaikban található szerverekhez. Ezek az amerikai vállalatok jelentős forrásaik révén a chipek következő technológiai ugrásáért lehetnek felelősek.

Az Intel így féltheti a hatalmi pozícióját: a 75 milliárd dolláros éves bevétellel rendelkező chipgyártó jelenleg a világ legnagyobbja. Eddig maga szabta meg az innováció ütemét, és amíg évente újabb technológiai ugrást ért el, a vevők elégedettek voltak. Ám az Intel innovációs ereje elapadt: most már maguk a vevők nyomulnak előre, méghozzá a brit chip-tervező Arm technológiájával. E cég óriási előnye, hogy rendkívül energiahatékony.

Az Apple már évek óta a chip-ipar legnagyobb vásárlója, mostanra azonban maga az almás cég is kezd óriási félvezető-gyártóvá válni, még akkor is, ha csak a saját igényeit elégíti ki ezáltal. Az új, úgynevezett M1 processzor, amit az Apple gépekben használnak, a cég telefonjaiban található chipekre emlékeztet.

Az M1-gyel az appok minden eddiginél gyorsabban indulnak el, és még a legnagyobb igényű programok is gördülékenyen futnak - hangsúlyozta az Apple szoftvervezetője, Craig Federighi. Az akkumulátor így 18 órányi videónézést tesz lehetővé.

Tavaly ősszel az Apple három, M1 processzorral felszerelt számítógépet gyártott le, ezt idén további, még nagyobb teljesítményű gépek követik majd. Ágazati hírek szerint az Apple most egy 32 magos processzoron dolgozik.

Ha az Apple-höz hasonló IT-óriások chipeket fejlesztenek, az jó hír a vásárlóknak: így a többi, hagyományos chipgyártót is lépéskényszerbe hozzák, hogy innovatív megoldásokat kínáljanak.

(Címkép: geralt/Pixabay)

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.


Kapcsolódó cikkek

Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Az egyre fejlődő algoritmusoknak és az 5G-s internetkapcsolatnak hála hamarosan bárhol, bármikor megérthetjük az idegen nyelveket.

Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Egyre több területen váltják ki az emberi munkaerőt a gyorsan tanuló szoftverek.