3D-nyomtatás - amerikai foci-sisak is így gyártódik már

A Riddell új amerikai foci-sisakjának bélése olyan rácshálózatból áll össze, ami komplexebb nem is lehetne. Ezer, különböző erősségű rúd csatlakozik benne egymásba.
Meghódítja a világot a 3D-nyomtatás

A német műanyagspecialista Oeschler így tudott olyan terméket alkotni, ami három hónap után Amerikában is tömeggyártásba került “Riddell SpeedFlex diamond” néven. Ráadásul az első prototípustól a tömeggyártásig is rekordidő alatt sikerült eljutni - méghozzá a 3D nyomtatási technológiával.

Akárcsak az Oeschler, egyre több cég épít a 3D nyomtatók nagyüzemi használatára. Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, csupán a hírverés óriási ezek körül az eszközök körül. Nyomtattak a segítségükkel pizzát, de még házakat is, hogy bemutassák, mi mindenre képesek. Ezt azonban kiábrándulás követte: az áttörést megakadályozták a felmerülő nehézségek, például a technológia drágasága és relatív lassúsága.

Mára azonban egyre nagyobb teret nyer a gyártási gyakorlatokban az úgynevezett additív, azaz anyaghozzáadásos módszer, aminek hála világszerte beindult a 3D nyomtatás, és olyan komplex szerkeszetek is gyorsan, könnyen legyárthatóvá váltak, mint a fenti sisak.

“Ma már az additív folyamatok segítségével a prototípusokból magas flexibilitással, a lehető legrövidebb idő alatt lehet termékeket előállítani, de akár tömeggyártás alá helyezni is, minden kontinensen” - mondja az Oechsler vezetője, Claudius Kozlik, aki szerint a műanyag alapú rácshálózatok helyét hamarosan szilárd és habszerű anyagok vehetik át.

Ilyen a Riddell sisakja is, ami könnyebb, légáteresztőbb és jobban szellőzik, mint a korábbi anyagok, a 3D-nyomtatás pedig az egyedi darabok gyártását is lehetővé teszi.

Kapcsolódó cikkek

Robotok és az új világ - milyen szakmát válasszon a gyerekek, hogy ne vegyék el a robotok a munkáját?

Robotok végzik majd a munkák felét

De emberekre is szükséges lesz: adatelemzőkre, szoftverfejlesztőkre.

Néhány évmúlva nyílhat az első űrhotel

Voyager Állomás néven, 2027-ben nyílhat az első űrhotel

Néhány évvel ezelőtt csak álomnak tűnt, de úgy fest, hamarosan mégis valósággá válhat az űrszálloda.

Emberek agyába is ültethetik hamarosan az agyi chipeket

Hamarosan már emberek agyába ültethetik a Neuralink agyi chipet

Elon Musk elképzelései szerint minél előbb megkezdődhet az embereken történő kísérletezés.