3D-nyomtatás - amerikai foci-sisak is így gyártódik már

A Riddell új amerikai foci-sisakjának bélése olyan rácshálózatból áll össze, ami komplexebb nem is lehetne. Ezer, különböző erősségű rúd csatlakozik benne egymásba.
Meghódítja a világot a 3D-nyomtatás

A német műanyagspecialista Oeschler így tudott olyan terméket alkotni, ami három hónap után Amerikában is tömeggyártásba került “Riddell SpeedFlex diamond” néven. Ráadásul az első prototípustól a tömeggyártásig is rekordidő alatt sikerült eljutni - méghozzá a 3D nyomtatási technológiával.

Akárcsak az Oeschler, egyre több cég épít a 3D nyomtatók nagyüzemi használatára. Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, csupán a hírverés óriási ezek körül az eszközök körül. Nyomtattak a segítségükkel pizzát, de még házakat is, hogy bemutassák, mi mindenre képesek. Ezt azonban kiábrándulás követte: az áttörést megakadályozták a felmerülő nehézségek, például a technológia drágasága és relatív lassúsága.

Mára azonban egyre nagyobb teret nyer a gyártási gyakorlatokban az úgynevezett additív, azaz anyaghozzáadásos módszer, aminek hála világszerte beindult a 3D nyomtatás, és olyan komplex szerkeszetek is gyorsan, könnyen legyárthatóvá váltak, mint a fenti sisak.

“Ma már az additív folyamatok segítségével a prototípusokból magas flexibilitással, a lehető legrövidebb idő alatt lehet termékeket előállítani, de akár tömeggyártás alá helyezni is, minden kontinensen” - mondja az Oechsler vezetője, Claudius Kozlik, aki szerint a műanyag alapú rácshálózatok helyét hamarosan szilárd és habszerű anyagok vehetik át.

Ilyen a Riddell sisakja is, ami könnyebb, légáteresztőbb és jobban szellőzik, mint a korábbi anyagok, a 3D-nyomtatás pedig az egyedi darabok gyártását is lehetővé teszi.

Kapcsolódó cikkek

Hologramos kollégák és Pokémonok a Microsoft Mesh bemutatóján

Csodaszemüvegen át: határok nélküli kevert valóság

A Microsoft bemutatta technika segítségével akár közösen használhatunk virtuális tárgyakat másokkal.

Megérkezett az első kép az arab űrszondától

Elküldte első képét a Marsról az arab űrszonda

Az első arab marsszonda, az Amal (Remény) elkészítette első képét a vörös bolygóról.

Áttörést jelent a gyógyításban “az élet szoftvere”, az mRNS-technológia

Áttörést jelent a gyógyításban “az élet szoftvere”, az mRNS-technológia

A Pfizerhez és Modernához használt mRNS nem csak a vakcinákat reformálja meg.