A digitális dokumentumoké a jövő az egészségügyben

Az orvosi ellátásban a papírhegyek nem csupán bürokratikus macerát jelentenek, de hátráltatják is a terápiát - ám ez nem sokáig marad már így.
A digitális dokumentumoké a jövő az egészségügyben

Németországban például 2021 januárjától kezdve 73 millió ügyfél kap elektronikus dokumentumokat a biztosítójától, aminek hála telefonon is elmenthetik vagy megoszthatják a személyes egészségügyi információikat - legyen szó akár leletekről, kezelési tervekről vagy vészhelyzeti adatokról. Ezzel a biztosító a McKinsey tanácsadócég szerint már egyetlen év alatt 34 milliárd eurót spórolhat meg.

Az európai szabályzatnak megfelelően először egy rövid dokumentum kerül bevezetésre, ami kizárólag a vészhelyzetre vonatkozó adatokat tartalmazza. Ez nyelvtől függetlenül, az EU teljes területén elérhetővé válik a betegeket éppen ellátó orvosok számára.

“A digitális dokumentumok Európa-szerinte a betegellátás központi platformját jelentik majd” - jelentette ki Markus Leyck Dieken, a digitalizációért felelős német miniszter.

Hosszú távon hasznos lehet, ha a páceinsek az egészségügyi adataikat statisztikai célokra is elérhetővé teszik. Az így képződő óriási adatmennyiség hozzájárulhat a mesterséges intelligencia fejlődéséhez, segítségével áttöréseket érhessünk el a gyógyítás területén.

Az adatok digitalizációja ugyanakkor nem jelenti még a legutolsó lépést, hiszen - mind a németeknél, mind nálunk - egyelőre számos háziorvos is idegenkedik az új technológia használatától.

(Címkép: mohamed_hassan/Pixabay)

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.Kapcsolódó cikkek

Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Az egyre fejlődő algoritmusoknak és az 5G-s internetkapcsolatnak hála hamarosan bárhol, bármikor megérthetjük az idegen nyelveket.

A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

Elon Musk műholdrendszere világ legtávolabbi pontjaira is eljuttatja az internetet.