Életre keltett elhunytak - amikor a halottak virtuálisan feltámadnak

Ez a legújabb hollywoodi őrület? Azoknak, akiket már nem lehet elkápráztatni különböző ajándékokkal, akár egy luxus autóval?
Életre keltett elhunytak - virtuális feltámadás

Egy büszke apa megható beszéde: "Lenyűgöz engem az a nő, akivé váltál, Kim, és mindenek előtt az, amit elértél" — mondja a mai divatnak nem éppen megfelelő bézs színű öltönyt viselő férfi a lányának, Kim Kardashiannak a 40. születésnapján, és hozzáteszi, hogy folyamatosan figyeli őt, a testvéreit és a gyerekeiket. Az apa, Robert Kardashian, sztárügyvéd, 17 éve halt meg, azonban Kim Kardashian exférje, Kanye West hologramként feltámasztotta. Szakértők becslései szerint a négyperces szellemidézés körülbelül 300 000 dollárba került.

Ez a legújabb hollywoodi őrület? Azoknak, akiket már nem lehet elkápráztatni különböző ajándékokkal, akár egy luxus autóval? Talán. Mindenestre a Kim Kardashianhez hasonló influenszerek kezdeményezése manapság kezd elterjedni. "A halottak digitális újraélesztése kétségtelenül a jövő piaca" — mondja Oliver Bendel, üzleti informatikai szakember és író, a “Maschinenliebe” című könyv szerzője. Ez a piac nem csak a szupergazdagok számára van fenntartva: "Ma már néhány percnyi eredeti hang elegendő ahhoz, hogy hanganyagokkal bánni tudó szakértők bármilyen megtévesztően eredetinek tűnő szöveget előállíthassanak."

Eddig a Replika alkalmazást főleg kitalált barátokkal való csevegésre használták. Eugenia Kuyda IT-vállalkozó azonban rájött arra, hogy barátja elvesztése után ennek a segítségével tudta enyhíteni a fájdalmát. “Roman volt a legjobb barátom. És meghalt. De újra beszélni akartam vele” — mondta egy konferencián. Tehát a chatbot-rendszerébe a néhai barátja és közte lefolytatott igen sok whatsapp-beszélgetést táplált be. Ezenkívül olyan mesterséges neurális hálózatokat programozott, amelyek utánozzák az agy szerkezetét, átveszik a nyelvi mintákat, és ebből tanulnak.

Ami úgy tűnik, mint a "Frankenstein"-történet tudományos-fantasztikus változata, az segített Kuyda számára elviselni a barátja elvesztése okozta fájdalmat. "Hiányzol!" — üzente először Kuyda. Roman válasza a túlvilágból: „Te is hiányzol. Nemrég láttalak, miközben aludtál.”

Vigasz vagy új sebek?

Az emberiség örök álma, a halál legyőzése. Ami a mesterséges intelligencia segítségével megoldhatónak tűnik. "A jövőben a halottak avatárai jönnek létre, hasonlóan a digitális emberekhez, amelyeken a Samsung már dolgozik" — állítja Bendel. „A halottaink is körülöttünk lesznek, ember jellegű robotok formájában.” Az olyan vállalatok, mint a Hanson Robotics és a Realbotix az Egyesült Államokban vagy a Hiroshi Ishiguro Laboratories Japánban, már ma is életszerű képződményeket tudnak előállítani. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb képesek lesznek a teljes emberi agyat digitálisan lemásolni.

Hollywood egy ideje élőben tartja legendáit: Elvis Presley és Frank Sinatra 2017-től a “Blade Runner 2049” -ben szerepelt. Justin Timberlake duettet énekelt a halott herceggel 2018-ban.

Ehhez azonban a jogok megszerzése bonyolult. És a virtuális lényként való feltámadás etikai kérdéseket is felvet. Mi van, ha a halottak szájába olyan szavak kerülnek, amelyeket ők nem vállalhattak volna? Joaquin Oliver szellemével minden bizonnyal összhangban volt, amikor szülei az úgynevezett deepfake technológiát használó videóban az ő képét beszéltették a fegyveres erőszak ellen. "Szavazzatok, mert én nem tudok" — kéri a 3D-s másolata. A diák a floridai parklandi mészárlás áldozata lett. De hogy Kanye West apósa, akivel Kanye West soha nem találkozott, valóban lelkes lett volna a rapper iránt, aki az após hologramját megszólaltatta, senki sem tudja. És végül is bekövetkezhet, hogy a halottakat sötét célokra is felhasználják.

Bendel internet-etikai szakember arra is figyelmeztet, hogy a digitális visszatérés a vigasztalás helyett sebeket nyithat a gyászolókban. A „találkoztam veled” című dél-koreai televíziós műsorban egy anyát a virtuális valóságban „összehozták” hatéves kislányával, aki leukémiában halt meg. — Hiányzol — zokog az anya, erősen könnyezve, és meg akarja simogatni a szimuláció haját. Belenyúl az ürességbe.

Kapcsolódó cikkek