Csodaszemüvegen át: határok nélküli kevert valóság

Pokémon etetés és hologram kollégák egy varázsszemüvegen át.
Hologramos kollégák és Pokémonok a Microsoft Mesh bemutatóján

Az idei Ignite konferenciáján mutatta be a Mesh nevű kevert valóság felületet a Microsoft. A jövőbeli technológia a virtuális és a kiterjesztett valóságot ötvözi úgy, hogy felhasználója gyakorlatilag teleportálhat segítségével, de legalábbis hologramként megjelenhet ott, ahol valójában nincs jelen. Alex Kipman, a HoloLens vezető fejlesztője így fogalmazott: „Valójában úgy érezheted, hogy ugyanazon a helyen tartózkodsz a tartalmat megosztó személlyel, vagy teleportálhatsz különböző kevert valóság eszközök használatával, és úgy találkozhatsz emberekkel, hogy fizikailag nem vagytok együtt."

Néhány éven belül valósággá válhat, még pontos dátumot még nem tűztek ki, addig finomítanak majd a technikán, de a demonstrációs videó így is káprázatosra sikerült. A Microsoft Mesh elmossa a határokat a valóságok között, az új technológia következetes lesz, így interakcióba léphetünk egymással, illetve megoszthatunk egymással virtuális elemeket. Ehhez az Azure felhő technológiát használják, ami megkönnyíti a távolból végzett közös munkát, ha ezen keresztül streamelnek magasabb minőségű adatokat, amiket így nem kell a készüléknek tárolni.

A közös virtuális térben való jelenlét megkönnyítené a munkát, ami a Microsoft egyik elsődleges célja, azaz a home office nem jelentene akadályt a közös feladatok kivetelezésében. Emellett természetesen a szórakozásra is gondolt a cég, és bemutatónak is egy Pokémon Go kevert valóságot mutattak be, ahol a felhasználó kapcsolatba lépett a Pokémonjával.


Kapcsolódó cikkek

Banán-konzol lehet a jövő új játékeszköze

A jövő konzolai akár a gyümölcskosárból is kikerülhetnek

Legalábbis, ha a japán tech óriás kissé bizarr ötleteit vesszük figyelembe.

Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Egyre több területen váltják ki az emberi munkaerőt a gyorsan tanuló szoftverek.