A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

Egy parabolaantenna, egy router és egy kábel - mindössze ennyi szükséges a Starlink-csomaghoz, ami hamarosan Európában is elérhetővé válik.
A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

Az új rendszert Amerikában, Kanadában és Angliában már most tesztelik. Az érdeklődés óriási volt, csak az Egyesült Államokban 700 ezren jelentkeztek a beta-tesztelők közé.

Az 50 és 150 megabit/szekundum letöltési sebességű internetkapcsolat minden eddiginél gyorsabbnak bizonyulhat majd. Összehasonlításképp, a Netzwelt nevű IT-portál szerint a németeknél az átlagos letöltési sebesség nem haladja meg az 54 megabit/szekundumot.

A Starlink az Elon Musk által alapított űrutazási cég, a SpaceX leányvállalata. A SpaceX összesen 42 ezer műholdat tervez meglehetősen alacsony Föld körüli pályára állítani, ezek közül eddig ezret telepítettek. A kommunikációs műholdak általában több mint 35 ezer kilométer magasan foglalnak helyet, a Starlink szatellitjei azonban csupán 550 ezer méterrel a fejünk fölött keringenek majd, ilyen módon minimális késleltetésel továbbítva a jeleket.

A Starlink elsődlegesen a Föld távolabb eső területeit látja majd el jobb interetkapcsolattal, amihez a SpaceX már le is foglalta a szükséges frekvenciákat az ITU-nál (Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület).

Aki a Starlinket szeretné használni, annak nem árt mélyen a zsebébe nyúlni: Amerikában a telepítés háztartásonként 499 dollárba kerül, ehhez adódik még a 99 dolláros havi használati díj. Ám a magas költségek mellé nagy haszon is társul, hiszen Amerikában például 21 millió vidéki embernek nincs internete, de a vidéki németek netkapcsolatának sebessége is csak minden 2. háztartásban éri el az 50 megabitet.

A Starlink legfőbb célcsoportját azonban az üzleti vásárlók jelentik: olyan cégek, amelyeknek világszerte gyorsan és megbízhatóan elérhető internetre van szüksége - például az önvezető járművekhez, gépek közti kommunikációhoz vagy “a dolgok internetjéhez”.

“Az első felhasználók közt lesznek a mezőgazdaságban, a légi személyszállításban és a feldolgozóiparban érdekelt cégek” - árulta el Grundbert Scherf, a tech-terület szakértője a McKinsey tanácsadócégnél. Az amerikai Morgan Stanley becslései szerint a Starlink által megteremtett, ma még 3,9 milliárd dollár értékű piac összértéke 2045-re akár a 95 milliárd dollárt is elérheti.

A Starlink költségeit a SpaceX 2018-ban, akkor még 12 ezer műholdas hálózattal számolva 10 milliárd dollárra becsülte. Ez a McKinsey szerint azt jelentené, hogy a Föld körüli pályára állított anyag minden egyes kilogrammja 1835 dollárjába kerülne a cégnek. Ez szenzációs ár-értékarány, figyelembe véve, hogy az űrjárműveknél egy kiló anyag űbe juttatása mintegy 54 ezer dollárba is kerülhet.

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Kapcsolódó cikkek

Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Közvetlenül a fülünkben hallhatjuk a fordítást egy új okoseszköz segítségével

Az egyre fejlődő algoritmusoknak és az 5G-s internetkapcsolatnak hála hamarosan bárhol, bármikor megérthetjük az idegen nyelveket.