A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

Egy parabolaantenna, egy router és egy kábel - mindössze ennyi szükséges a Starlink-csomaghoz, ami hamarosan Európában is elérhetővé válik.
A Mindenség Internete - a Starlink hamarosan hozzánk is megérkezik

Az új rendszert Amerikában, Kanadában és Angliában már most tesztelik. Az érdeklődés óriási volt, csak az Egyesült Államokban 700 ezren jelentkeztek a beta-tesztelők közé.

Az 50 és 150 megabit/szekundum letöltési sebességű internetkapcsolat minden eddiginél gyorsabbnak bizonyulhat majd. Összehasonlításképp, a Netzwelt nevű IT-portál szerint a németeknél az átlagos letöltési sebesség nem haladja meg az 54 megabit/szekundumot.

A Starlink az Elon Musk által alapított űrutazási cég, a SpaceX leányvállalata. A SpaceX összesen 42 ezer műholdat tervez meglehetősen alacsony Föld körüli pályára állítani, ezek közül eddig ezret telepítettek. A kommunikációs műholdak általában több mint 35 ezer kilométer magasan foglalnak helyet, a Starlink szatellitjei azonban csupán 550 ezer méterrel a fejünk fölött keringenek majd, ilyen módon minimális késleltetésel továbbítva a jeleket.

A Starlink elsődlegesen a Föld távolabb eső területeit látja majd el jobb interetkapcsolattal, amihez a SpaceX már le is foglalta a szükséges frekvenciákat az ITU-nál (Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület).

Aki a Starlinket szeretné használni, annak nem árt mélyen a zsebébe nyúlni: Amerikában a telepítés háztartásonként 499 dollárba kerül, ehhez adódik még a 99 dolláros havi használati díj. Ám a magas költségek mellé nagy haszon is társul, hiszen Amerikában például 21 millió vidéki embernek nincs internete, de a vidéki németek netkapcsolatának sebessége is csak minden 2. háztartásban éri el az 50 megabitet.

A Starlink legfőbb célcsoportját azonban az üzleti vásárlók jelentik: olyan cégek, amelyeknek világszerte gyorsan és megbízhatóan elérhető internetre van szüksége - például az önvezető járművekhez, gépek közti kommunikációhoz vagy “a dolgok internetjéhez”.

“Az első felhasználók közt lesznek a mezőgazdaságban, a légi személyszállításban és a feldolgozóiparban érdekelt cégek” - árulta el Grundbert Scherf, a tech-terület szakértője a McKinsey tanácsadócégnél. Az amerikai Morgan Stanley becslései szerint a Starlink által megteremtett, ma még 3,9 milliárd dollár értékű piac összértéke 2045-re akár a 95 milliárd dollárt is elérheti.

A Starlink költségeit a SpaceX 2018-ban, akkor még 12 ezer műholdas hálózattal számolva 10 milliárd dollárra becsülte. Ez a McKinsey szerint azt jelentené, hogy a Föld körüli pályára állított anyag minden egyes kilogrammja 1835 dollárjába kerülne a cégnek. Ez szenzációs ár-értékarány, figyelembe véve, hogy az űrjárműveknél egy kiló anyag űbe juttatása mintegy 54 ezer dollárba is kerülhet.

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Kapcsolódó cikkek

Robotok és az új világ - milyen szakmát válasszon a gyerekek, hogy ne vegyék el a robotok a munkáját?

Robotok végzik majd a munkák felét

De emberekre is szükséges lesz: adatelemzőkre, szoftverfejlesztőkre.

Néhány évmúlva nyílhat az első űrhotel

Voyager Állomás néven, 2027-ben nyílhat az első űrhotel

Néhány évvel ezelőtt csak álomnak tűnt, de úgy fest, hamarosan mégis valósággá válhat az űrszálloda.

Így lesz okos az otthonod

Így lesz okos az otthonod

Már sok háztartásban rendelkezésre állnak okoseszközök, a technika pedig egyre komplexebb.