Itt az első, mesterséges intelligenciával létrehozott whisky

A Microsoft mesterséges intelligenciája (röviden: AI) már annyira fejlett, hogy képes arra, hogy létrehozzon egy új whiskyfajtát.
A Microsoft hamarosan megalkotja az első robot által készített whiskyjét

A Microsoft mesterséges intelligenciája (röviden: AI) már annyira fejlett, hogy simán képes arra, hogy létrehozzon egy új whiskyfajtát. Persze kell ehhez egy szeszfőzde segítsége is, de az első "intelligens" whisky elkészítése már nagyon közel van.

A technikai óriás, azaz a Microsoft eddig még nem vetette bele magát az alkoholkészítésbe, de most a mesterséges intelligenciáját arra szeretné használni, hogy létrehozza az első AI által elkészített bourbon whiskyt. A vállalat ezért összeállt egy svéd whisky-lepárlóval, hogy megtalálja a tökéletes receptet a különböző algoritmusok segítségével. A Macmyra díjnyertes szeszfőzde, és a techóriás közös projektje egyelőre még titkos, de állítólag az első palackozásra már nem kell sokáig várni.

A Popular Mechanics szerint a szeszfőzde nyers adatait egy szoftverbe diktálják, ezek a Microsoft Azure felhőplatformáján keresztül eljut mesterséges intelligenciához, majd AI az így a bevitt információkból kinyeri a tökéletes whisky receptjét. Persze ehhez idő kell, hiszen a rendszernek 70 millió receptet kell átnéznie, amiket az értékesítési számokkal és az ügyfelek tetszése szerint rangsorol majd. Persze hiába van meg a tuti recept, az ebből alkotott tökéletes whisky elkészítése is eltart majd egy darabig.

A különböző whiskyek lehetőségei végtelenek, és a whisky ízéért és receptjeiért felelős szakemberek egész életüket arra áldozzák, hogy kóstolgassák és kísérletezzenek a különböző lehetőségekkel. Ezeket most a Microsoft az AI segítségével robotizálva el tudja végezni néhány hónap alatt. Az 1999-ben alapított Mackmyra szeszfőzde szerint az AI azért szükséges, mert ez nagyon felgyorsítja a tökéletes whisky kutatásáért tett lépéseiket.

"Mindig arra törekszünk, hogy megkérdőjelezzük a hagyományokat és a hagyományos whisky-kereskedelmet. Az amit most csinálunk, hogy egy whiskyt fejlesztünk az AI segítségével is pont ilyen új kutatás. Számomra is, mint mesterséges keverő, nagyszerű eredmény, ha elmondhatom, hogy én is benne voltam, és "mentorálhattam" az első AI által létrehozott whiskyt.” - mesélte Angela D'Orazio a MacMyra mester-keverője.

D'Orazio azt is elmondta,a, hogy a robotok nem helyettesítik az embereket, a mester keverő munkáját nem tudja átvenni egy robot, hiszen egy robotnak, illetve programnak nincsenek érzékelő eszközei. "Ő csak összerakja a tökéletes receptet, amit mi lefőzünk és kóstolgatjuk, majd ha elégedettek vagyunk vele, akkor palackozzuk."

A Mackmyra AI által generált whisky kapcsán kíváncsian várjuk, hogy a végső ízben mi fog majd dominálni!

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Hogyan lehetnénk mindannyian digitális nomádok?

Szabadúszóként beutazni a világot már eddig is lehetséges volt. De hogyan alakul a munkánk a covid alatti és utáni világban?

Hologramos kollégák és Pokémonok a Microsoft Mesh bemutatóján

Csodaszemüvegen át: határok nélküli kevert valóság

A Microsoft bemutatta technika segítségével akár közösen használhatunk virtuális tárgyakat másokkal.

Robotok és az új világ - milyen szakmát válasszon a gyerekek, hogy ne vegyék el a robotok a munkáját?

Robotok végzik majd a munkák felét

De emberekre is szükséges lesz: adatelemzőkre, szoftverfejlesztőkre.