Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a Deep Nostalgia

Kissé félelmetes az online családfakutatásról ismert MyHeritage által bemutatott új alkalmazás.
Régi családi fotóink szereplőit is mozgásra bírja a MyHeritage - Deep Nostalgia

A Deep Nostalgia elnevezést kapta az az alkalmazás, aminek segítségével régi fotóinkat animálhatjuk. Ha kicsit jobban belegondolunk, itt nem áll meg a tudománya, hiszen ez azt jelenti, hogy a már elhunyt szeretteinkről készült képek segítségével készíthetünk mozgóképet, de akár történelmi szereplők, hírességek fotóit felhasználva is megtehetjük ezt.

A kissé aggasztó lehetőségeket rejtő szolgáltatás a D-ID nevű izraeli cég nevéhez köthető, akik állítják, hogy a regisztráció után ingyen használható alkalmazás biztosítja, hogy ne jussanak el a feltöltött fotók másokhoz, valamint arról is gondoskodik, hogy az arcfelismerők segítségével se lehessen azonosítani az alanyokat.

A deepfake és a mesterséges intelligencia technológiák előnyeit ötvöző alkalmazás kapcsán felmerültek a kétségek, ahogy már önmagában a deepfake technológia személyiségi jogokat sértő felhasználása miatt korábban. Hogy elkerüljék az olyan eseteket, amikor valakinek – politikus, híresség – valami olyasmit adnak a szájába, amiről sosem beszélt valójában, a Deep Nostalgia csak képeket kezel, hangsávot nem lehet hozzáadni, illetve a szájmozgások közül a beszédszerű, hangokat formáló animációkat is mellőzték.

A MyHeritage úgy gondolja, hogy a családtagjaikra, őseikre kíváncsi felhasználók mellett a múzeumok, oktatási intézmények számára hasznos lehet a sokak számára egyszerűen csak ijesztő alkalmazás.


Kapcsolódó cikkek