Így lesz okos az otthonod

Már sok háztartásban rendelkezésre állnak okoseszközök, a technika pedig egyre komplexebb.
Így lesz okos az otthonod

Az ajtó magától kinyílik, ahogy a tulajdonos csak közelít. A porszívó elindul úgy, hogy még csak hozzá sem értünk. A redőnyök reggel automatikusan felgördülnek, este le. Minden hangutasításra vagy appon keresztül működik. Üdvözlünk az okosházak világában, ahol egyre több háztartási eszköz működik így, hálózatba integrálva.

A spektrum az egyszerű hálózati aljzattól a teljesen automatizált házig terjed. A multimédiás eszközök, a biztonságtechnika, a klíma, fűtés teljesen automatizált. Még gazdaságos is lehet, hiszen például az okosházak fűtése energiatakarékos. Ez a lakástulajdonosok számára különösen ösztönző lehet.

Mielőtt még mindenki nekiállna most okossá tenni otthonát, érdemes átgondolni, hogy valóban mire is van szükség. A legtöbb eszköz rádióhullámmal működik, mivel nem túl komplikált az installálása, és egyben szükség szerint bővíthető. Vannak alapbeállítások, amelyeket a egyedi felhasználói igények szerint alakítunk ki, érzékelők, kapcsolók tartoznak ide. Ámde van egy kis csavar a történetben: egyes gyártók eszközei nem kompatibilisek egymással. Más rádióhullámokkal dolgoznak, hálózatba nem köthetők.

Okos otthonokban több különböző rádióhullámokat is találhatunk. A legtöbb WLAN-t használ, amely egy hálózati standard az internet használatához. Gyakorlatilag ez már szinte minden háztartásban rendelkezésre áll, de meg kell jegyezni, hogy erősen energiaigényes és nem túl megbízható.

Jobb választás egy, kimondottan az okosházakra tervezett rádióhullám-standard, a ZigBee. Főleg a világítás területén elterjedt a használata. A ZigBee-t sok gyártó támogatja és ráadásul az energiafelhasználása is kedvező.

A fogyasztók egy bizonyos gyártó okosház-rendszerét kiválasztják és ahhoz kötődnek. Ezekbe a zárt rendszerekbe azonban nem tudják más gyártó termékét integrálni. A nyitott rendszerekbe be lehet kötni a legtöbb gyártó termékét. Ezek a különböző szolgáltatók védett standardokkal kínálják okosház-megoldásaikat.

A felhasználók, akik a technikával nemigen szeretnek foglalkozni, egy okosház-szolgáltatót megbíz, aki minden eszközt leszállít.

Aki bátrabb (szakértőbb), megpróbálhatja több gyártó termékét integrálni, de ehhez azért behatóbban kell foglalkozni a technikával. A nyitott rendszereknek is vannak határai. Az egyedi zárt rendszerek más gyártók előtt is megnyílnak, de gyakran csak bizonyos alapfunkciókra hivatottak.

A felhasználókat digitális asszisztensek segítik eligazodni a piacon. Ezek bizonyos mértékben tolmácsként és központi vezérlőpontként működnek az intelligens otthonokban. Beprogramozhatja a tulajdonos, hogy mikor szeretne reggel kelni, mikor emelkedjenek fel a redőnyök, kapcsolódjon fel a lámpa, főzzön kávét a gép. A fejlődés nem áll meg. Pár éven belül a technika – köszönhetően a mesterséges intelligenciának – az emberi viselkedésre reagál – és automatikusan tudja, mire van szüksége a lakónak.

Kapcsolódó cikkek

Áttörést jelent a gyógyításban “az élet szoftvere”, az mRNS-technológia

Áttörést jelent a gyógyításban “az élet szoftvere”, az mRNS-technológia

A Pfizerhez és Modernához használt mRNS nem csak a vakcinákat reformálja meg.

A Marsról is bejelentkezhetünk az Instagramon

A NASA és a National Geographic segítségével már bárki bejelentkezhet a Marsról

A Perseverance egy teljes marsi évet tölt a vörös bolygón, mi is csatlakozhatunk hozzá.

Robotok és az új világ - milyen szakmát válasszon a gyerekek, hogy ne vegyék el a robotok a munkáját?

Robotok végzik majd a munkák felét

De emberekre is szükséges lesz: adatelemzőkre, szoftverfejlesztőkre.