Napelem és ablak egyben? Lehetséges!

Nemrég megérkezett az a rendkívül hatékony napelem, amely egyben ablakként is funkcionál. Az átlátszó, nyílászáróként is alkalmazható típust a kaliforniai Ubiquitous Energy fejlesztette ki. A különlegességét az adja, hogy a panelek a látható fényt nem szűrik meg, kizárólag az infravörös és az ultraibolya sugarakat fogják fel. De vajon mit érdemes tudni erről az újításról? Cikkünkben részletesen elmeséljük, hogy milyen jellegzetességei vannak ennek az ablaknak.
Napelem és ablak egyben? Lehetséges!

.

Napelem=ablak

Pár éve valószínűleg még a gondolatunkban sem fordult meg, hogy valaha lesznek olyan ablakok, amik egyben napelemként is funkcionálnak. Pedig az amerikai fejlesztőknek köszönhetően ma már erre is van példa. A hatékony napelemet nyílászáróként lehet beszerelni a házakba, amelyek a látható fényt nem szűrik ki, azonban az infravörös és az ultraibolya sugarakat képesek felfogni. Az üvegfelület jelenleg 10%-os hatékonysággal működik, ami hatalmas áttörést jelent a napelemes technológiában.

Hogyan működik ez a berendezés?

Az MIT-n kifejlesztett változatot az Ubiquitous Energy dobta piacra, ami végre lehetővé teszi az ablaknapelemek telepítését is. A működésük rendkívül egyszerű, hiszen a már említett sugarak felfogásával a panelek egyszerűen állítják elő a napenergiát, közben pedig átengedik azt a fényt, ami az emberi szem számára is látható.

Ezt a típust a coloradoi Boulderben telepítették először egy irodaházra, aminek az oldalát amúgy is PV-panelekkel rakták tele. A forgalmazó elmondása szerint az üvegpanelek akár 10%-os hatékonysággal üzemelnek. Ez a teljesítmény nem sokkal marad el a sima napelemes rendszerek 15-20%-os adatától.

Hogyan néz ki ez a felület?

Az ablakok kicsit sem zavarják a kilátást, hiszen 40-80%-os átlátszósággal gyártották le őket, ami tulajdonképpen azonos a sima üvegfelületekével. Egyetlen hátránya van, mégpedig, hogy egyelőre csak kicsi üvegtáblákat tudnak előállítani. A cég azonban rajta van azon, hogy akár a hagyományos ablakokra is kifejlesszék ezt a technológiát.

Napenergiával kapcsolatos információk

Amennyiben napenergiával kapcsolatos információkra van szükség, a MNNSZ honlapján minden fontos hír megtalálható. Legyen szó telepítésről, árajánlat kérésről, esetleg egyéb technikai adatról, a weboldalon szinte minden fontos dolog szerepel, amire a napenergiával kapcsolatban szükség lehet.

Nemcsak családi házak és lakások esetében használjuk egyre többet ezt a technológiát, hiszen a napelemekkel egyre több terv van. Most már autópályák fölé, illetve talpfákba is képesek azokat telepíteni. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően pedig hamarosan szinte minden működhet majd napenergiával. Persze ennek is megvannak a korlátjai, de a törekvés megvan rá.

Összegezve

Hallottál már a napelemekről, amik nyílászáróként működnek? A több mint 10%-os hatékonysággal kifejlesztett gyártmányt először Amerikában tesztelték. Egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak kisebb üvegeket tudnak gyártani, de folyamatosan fejlesztenek, így hamarosan akár hagyományos gyártósorra is kerülhetnek.

Kapcsolódó cikkek

A tudatos energiatakarékosság eszközei a mindennapokban

A tudatos energiatakarékosság eszközei a mindennapokban

Ahogy az egyre többek számára világos, a túlzott energiafogyasztás nem vezet jóra.

Napelem rendszer felszerelése - Lényeges alkotórészek, amelyek nélkül nem érdemes hozzákezdeni

Napelem rendszer felszerelése - Lényeges alkotórészek, amelyek nélkül nem érdemes hozzákezdeni

Egyre több vállalat ismeri fel a napelemes rendszerek felbecsülhetetlen előnyeit.

Milyen elven működik egy napelem?

Milyen elven működik egy napelem?

A pályázati lehetőségeknek köszönhetően itthon is egyre elterjedtebbé válik a családi háztartásokban a napelem.