Napelem rendszer felszerelése - Lényeges alkotórészek, amelyek nélkül nem érdemes hozzákezdeni

Egyre több vállalat ismeri fel a napelemes rendszerek felbecsülhetetlen előnyeit.
Napelem rendszer felszerelése - Lényeges alkotórészek, amelyek nélkül nem érdemes hozzákezdeni

Azért is különösen fontos, hogy milyen elemekből áll össze egy ilyen rendszer, mert akár a villanyszámla teljes megszüntetése is elérhetővé válik.

De hogyan működik pontosan egy napelemes rendszer?

A napelemes rendszer napenergiát gyűjt össze, majd ezt az energiát egyenárammá alakítja át, amelyet az inverterek tovább alakítanak olyan váltakozó árammá, amelyet az elektromos berendezések használhatnak.

A napelemek leglátványosabb része – A panel

A napelem panelek alapvető alkotóelemei a műanyag, üveg és szilícium kristályok.

De hogyan keletkezik az elektromosság a napelemek segítségével?

A napfény beérkezik a napelemcellákba egy védőüvegen keresztül, majd találkozik a szilíciummal, ahol elnyelődik. Ez a folyamat szabad elektronokat generál. Az elektromos térben ezek a szabad elektronok mozgásba lendülnek, létrehozva ezzel az elektromosságot.

Két alapvető típusú napelemet különböztetünk meg: a monokristályos és a polikristályos paneleket. A magyar éghajlati viszonyokat figyelembe véve közöttük nincs lényeges különbség, azonban mégis érdemes közelebbről megvizsgálni őket.

Monokristályos napelemek

A monokristályos napelem panel olyan típusú napelem, amelyet egyetlen nagy, egységes kristályból készítenek. A gyártási folyamat során az olvadt szilíciumot olyan módon hűtik le, hogy egyetlen kristályos struktúra alakuljon ki benne.

A monokristályos panelek rendkívül hatékonyak és magasabb energiaátalakítási hatásfokkal (15-19%) rendelkeznek, mint a polikristályos panelek. A nagyobb és egyenletesebb kristályszerkezet miatt az elektronok hatékonyabban tudnak áramot generálni, mivel kevesebb határfelület van közöttük.

Ezek a panelek általában kisebb méretűek, így kisebb területen is nagyobb teljesítményt tudnak előállítani. Azonban a monokristályos panelek gyártása költségesebb és energiaigényesebb folyamat, mint a polikristályos paneleké.

Polikristályos napelemek

Több kristály alkotja ezeket a napelemeket. Alacsonyabb a hatásfokuk, mint a monokristályos napelemeknek (14-16%), emiatt olcsóbbak is, de a tájolásra, a dőlésszögre és a beesési szögre kevésbé érzékenyek.

A polikristályos napelem panel olyan típusú napelem, amelyet több kristályos szilíciumból készítenek. A gyártási folyamat során az olvadt szilíciumot nem egyetlen nagy kristályba hűtik le, hanem több kisebb kristályba, amelyek véletlenszerűen rendeződnek el.

A polikristályos napelemek gyártása olcsóbb és kevésbé energiaigényes, mint a monokristályos paneleké. Azonban a polikristályos panelek hatásfoka (14-16%) általában alacsonyabb, mivel a különböző kristályszerkezetek miatt több határfelület keletkezik, ahol az elektronok kevésbé hatékonyan tudnak áramot generálni. Ennek eredményeként a polikristályos panelek általában nagyobb területet igényelnek ugyanazon teljesítmény eléréséhez, mint a monokristályos panelek.

A telepítés feltételei

A műszaki előírások betartása mellett fontos döntést hoznunk arról, hogy pontosan hova szeretnénk elhelyezni a napelem paneleket, és rendelkezésre áll-e elegendő szabad terület a méretezéshez. Érdemes figyelembe venni az éves villamos energiafogyasztást is, mivel ez alapján könnyen kiválaszthatjuk a megfelelő méretű napelemes rendszert.

Emellett rendkívül fontos, hogy milyen gyártó termékeit preferáljuk, és milyen garanciára számíthatunk. Általában a napelem panelek esetén a termékgarancia átlagosan 12 év, míg a teljesítménygarancia minimum 25 év.

Érdemes tisztában lennünk a dőlésszöggel, a tájolással (a déli fekvés általában a legjobb, ilyenkor az ideális dőlésszög 35-40 fok), valamint azokkal a tényezőkkel, amelyek csökkenthetik a napelem teljesítményét (például időjárási viszontagságok). Ezek az elemek alapvetően meghatározhatják a panelek hatékonyságát.

A napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme – Az inverter

Az inverter az a hasznos eszköz, amely átalakítja a napelem által termelt egyenáramot váltakozó árammá, lehetővé téve ezzel az elektromos berendezések működtetését.

A modern inverterek már képesek wifi kapcsolaton keresztül kommunikálni, így egy alkalmazás segítségével nyomon követhetjük a rendszer pillanatnyi, napi, heti vagy akár összesített termelését is.

Ami a megfelelő rögzítésért felel – A tartószerkezet

A tartószerkezet szerepe kiemelkedően fontos, mert ez felelős a napelemek hosszú távú és megbízható rögzítéséért, akár 25-30 évig.

Ezért elengedhetetlen a csúcskategóriás termékek használata, mint minden más alkotórész esetében is.

Például a sínnek alumíniumból, míg a csavarok rozsdamentes acélból legyenek, hisz ezek az anyagok ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

Az egyes tetőtípusok (például cserép, fém) és helyszínek (lejtős tető, lapos tető, sík talaj) különböző szerkezetek alkalmazását igénylik.

A legfontosabb szempont az, hogy a napelemeket a tető teherhordó szerkezetéhez a lehető legstabilabban rögzítsék.

Kivéve a pala tetőt, szinte minden átlagos tetőre telepíthetőek napelemek.

Szerelési anyagok, kábelek

A napelemes rendszerek hosszú távú működése érdekében kiemelt szerepet kapnak az egyes alkotórészek.

Legyen szó kábelekről, csatlakozókról, főkapcsolóról, kismegszakítóról, aljzatról vagy biztonsági berendezésekről, megbízható minőségük elengedhetetlen.

Emellett fontos, hogy ezek a termékek megfeleljenek a szabványoknak. Például a kábelezésnek PV1-F igazolással kell rendelkeznie, míg a napelem csatlakozóknál az EN 50521 szabvány előírásai érvényesek. Bizonyos esetekben szükség lehet AC és DC oldali túlfeszültség-védelemre is, hogy a rendszer biztonságosan működjön.

Összegzés

Az hatékony működésű napelemes rendszer kialakításához elengedhetetlen olyan alkotóelemek megléte, amelyek segítségével a vállalat jelentős mértékben csökkentheti, sőt akár teljesen nullára is csökkentheti a villanyszámláját.

A panelok, inverterek, tartószerkezet, szerelési anyagok és kábelek mind olyan elemek, amelyeket alaposan megvizsgáltunk a teljes napelemes rendszer megvalósítása során.

Mindegyik elem esetében a kiváló minőség az alapvető követelmény, hiszen csak így lehet hatékonyan megtérülő napelemes rendszerről, kiegyensúlyozott működésről és kiváló teljesítményről beszélni.

Akik megbízható napelemes rendszert hoznak létre – A1 Solar

Az A1 Solar több mint 300 vállalati megrendelő számára telepített már kiváló minőségű termékeket magában foglaló napelemes rendszert.

A 160 fős, szakképzett csapatukkal megvizsgálják az adott cég céljait, körülményeit, elképzeléseit és a tervezéstől kezdve a kivitelezésig magas szintű segítséget nyújtanak.

Egy energetikai audit során mérik fel a lehetőségeket a felhasznált energia csökkentése vagy a villanyszámla lenullázása érdekében.

Az A1 Solar a pályázatfigyelésben és a pályázatírásban is segít. Jelentős tapasztalattal rendelkeznek, ugyanis 1500-nál is több sikeres pályázat lebonyolítása kapcsolódik hozzájuk.

Amennyiben Ön is szeretne magasan képzett szakemberek irányításával, kiváló minőségű termékek felhasználásával létrehozott hatékony napelemes rendszert, akkor keresse bátran az A1 Solar csapatát!

Kapcsolódó cikkek

Környezettudatos és praktikus megoldás a hordozható szélturbina

Újrahasznosított műanyagból készített hordozható szélturbinát a dán startup

Hordozható energiaforrás, ami könnyebb, mint a nagybevásárláskor megpakolt szatyrok.

A tudatos energiatakarékosság eszközei a mindennapokban

A tudatos energiatakarékosság eszközei a mindennapokban

Ahogy az egyre többek számára világos, a túlzott energiafogyasztás nem vezet jóra.

Napelem és ablak egyben? Lehetséges!

Napelem és ablak egyben? Lehetséges!

Hallottál már a napelemről, ami egyben ablakként is funkcionál? Az amerikai fejlesztők által megvalósított újdonság már javában tesztelés alatt van.