Hogyan keressünk ingatlant a hirdetőportálok segítségével?

Elképzelhető, hogy nagyon egyszerűnek tűnik a kérdés, illetve az erre adható válasz, amennyiben valaki ingatlan vásárlásra szánja el magát.
Hogyan keressünk ingatlant a hirdetőportálok segítségével?

Mégis, számtalanszor tapasztalható, ahogy belekeveredünk az ingatlan keresés kavalkádjába, egyre szerteágazóbb és bonyolultabb, a választást számos ponton befolyásoló információ tengerébe kavarodunk. Az ingatlan kereső portálok nagy segítséget adhatnak, de itt is érdemes megfelelően gondolkodnunk és követni néhány egyszerű elvet, ha gyorsabb, hatékonyabb és sikeresebb ingatlan keresési folyamatot szeretnénk.

Az ingatlan kereső portálok mindegyike használ úgynevezett szűrőket, amelyek segítségével szűkíthető azoknak az ingatlanoknak a köre, amelyek szóba jöhetnek a keresésünk során. Legalapvetőbb szempont, mit is keresünk pontosan, azaz házat, lakást, telket, nyaralót vagy esetleg üzleti jellegű ingatlant kívánunk vásárolni. A típus kiválasztása után, a földrajzi elhelyezkedés, majd az ár a legdöntőbb szempontok. Ha tudjuk, mennyi pénz áll rendelkezésünkre ezen alapvető szűrők segítségével még várhatóan nagyon nagy számú találat tárul elénk. Ekkor következnek az objektív szempontok, amik a teljesség igénye nélkül, a méret, állapot, gépészet, emelet, parkolás, illetve a lokáció pontosítása lehetnek a keresésünk során használt szűkítő szempontok.

Mi a probléma az ingatlan keresés kapcsán?

A problémát általában nem is az objektív keresési szempontok adják egy ingatlan felkutatása során, hanem azok a benyomások, amelyeket nehéz az ingatlankereső portálokon keresztül felmérni, amelyek inkább az érzéseink, amik választ adnak igazán arra a kérdésre, szeretnék-e itt lakni, vajon jól fogom-e magam érezni ebben a lakásban, házban?

Számtalanszor szimpatikusnak tűnő képek és megfelelőnek látszó paraméterek alapján elmegyünk megtekinteni az ingatlant és ott, már közeledve a környék, majd a ház, a hangok, a látvány, az ingatlan belső állapota, berendezése, az illatok és sorolhatnánk még azokat a behatásokat, amelyek kialakítják bennünk a végleges érzést vagy esetleg csak elbizonytalanítanak egy ingatlan megtekintése során.

Amennyiben az ingatlanhirdetések böngészése közben csak tényszerű információkkal találkozunk, az időnk pedig drága és jó lenne nem évekig keresgélni egy szép, otthonos vagy azzá tehető lakást, talán néhány egyszerű lépést érdemes betartani.

Érdemes elkezdeni a saját igényeink nagyon pontos ismeretével.

Mire van szükségem, mik a rendező elvek, amik jelenleg és esetleg a következő években befolyásolják az életem. A munkahelyem, a gyerekek iskolája, óvodája, a bevásárlási szokásaim, a közlekedési eszközök, mennyi időt szeretnék eltölteni hazamenet és onnan eljövet, hová szoktam járni hétköznap és hétvégén…

A kikapcsolódásom inkább aktív vagy passzív, inkább csend vagy nyüzsgés? Mekkora élettérre van szükségem, hány főnek és milyen tartózkodási, használati szokásokkal lehet fontos az ingatlan? Igen fontos szempont az anyagi oldal, hiszen mennyi pénz áll rendelkezésre, esetleg mekkora hitelt tudok, akarok felvenni, erősen behatárolják a lehetőségeket.

Ezen tényszerű lista nagyon hosszú lehet, attól függően kik vagyunk, hogyan élünk, milyen szokásaink vannak. Azonban biztos, hogy minél inkább sikerül meghatározni azt az ingatlant, amit az életünkhöz akarunk csatolni, annál kisebb lesz a kilengése az érzelmi oldalnak és a választás kavalkádjában való kavarodásnak.

Igaz, az ingatlan kereső portálok nem tudnak érzéseket és élményeket közvetíteni,

de nagyon pontos objektív képet tudnak adni arról az ingatlanról, amit keresünk. Használjuk bátran és minél inkább határozzuk meg tényszerűségében azt, amit szeretnénk. Nem baj, ha kevés választható lehetőség marad, hiszen a kereső portál célja éppen az, hogy minél inkább biztosan szűrve adjon ki lehetőségeket. Hiszen az objektív paramétereket követi a megtekintés és ott kialakulnak az érzések, a benyomások.

Tehát ha végül mindent meghatároztunk és nagyon pontosan tudjuk, hogy mire van szükségünk, két lehetőség áll majd előttünk. Bemegyünk egy ingatlanba és érezzük, hogy igen, ez az. Ez lesz az otthonom. Másik lehetőség, hogy ez lesz az ingatlan, amit az otthonommá teszek. Néha, olyan helyen találunk megfelelő választ, ahol nem is gondolnánk és néha ott sem találunk, ahol nagyon várnánk.

Az ingatlan attól lesz otthon, ha mi magunk érezzük annak és azzá tesszük, magától valószínű sosem válik azzá. Mi töltjük meg érzésekkel, élményekkel, emlékekkel és évek után, még egy nehezen induló kapcsolat is egy ingatlannal szép emlékekkel és hálával távozik az életünkből.

Kapcsolódó cikkek

Az 5 legjobb ingyenes nyelvtanulós app

Az 5 legjobb ingyenes nyelvtanulós app

A nyelvtudás korunk egyik legfontosabb készsége, legyen szó akár karrierépítésről, utazásról vagy egyszerűen csak a kultúrák megismeréséről a nyelvtudás elengedhetetlen.

Webshop üzemeltetési költségek: ezekkel mindenképpen kalkulálj!

Webshop üzemeltetési költségek: ezekkel mindenképpen kalkulálj!

Mióta a járvány berobbant, hatalmas mértékű lett a digitalizáció, hiszen az extrém körülményekhez valahogyan alkalmazkodni kellett.