Nemzetközi szállítmányozás - kihívások kora

Az utóbbi néhány év eseményei számos kihívás elé állították a nemzetközi szállítmányozásban részt vevő piaci szereplőket. Előbb a pandémia miatti lezárások, majd pedig fegyveres konfliktus nehezítette, nehezíti a szektor helyzetét. Hogyan maradhat mégis stabil az ágazat, hogyan alkalmazkodnak az érintettek?
Nemzetközi szállítmányozás - kihívások kora

Korábban aligha tapasztalt események borították fel a globális szállítás megszokott rendjét 2020 tavaszán. Egyik napról a másikra lehetetlenült el az áruk továbbítása még jól bejáratott útvonalakon is, és határzárak gördítettek akadályt a nemzetközi közúti szállítmányozás elé.

A kihívások új utakra visznek

A gazdasági szereplők kénytelenek voltak új megoldások után nézni, új stratégiákat kidolgozni. Az egyik, viszonylag kézenfekvő módszer az úgynevezett nearshoring, amikor például egy európai gyártó vállalat a korábban a Távol-Keletről beszerzett alapanyagokat, alkatrészeket közelebbi beszállítóktól igyekszik beszerezni. Ezzel párhuzamosan a felvevőpiacok is részben vagy egészben áthelyeződnek, így a nemzetközi szállítmányozás folyamata már egészen más viszonylatokon zajlik. Amit korábban tengerjáró hajók konténereiben szállítottak, azt ma közúton juttatják célba – jóval kisebb távolságokon.

Ez a változás azonban csak leírva tűnik egyszerűnek. Az új beszállító partnerek bevonása új logisztikai megoldásokat igényel, így hárul jelentős szerep és felelősség a szolgáltatói piac szereplőire. Számukra az egyik legnagyobb nehézség az volt, hogy rövid idő alatt újjászervezzék a felbomlott ellátási láncokat, igazodjanak az ügyfeleik új stratégiájához, preferenciáihoz, és egyáltalán az új piaci viszonyokhoz.

Értékes tapasztalatok

A logisztikai cégeknek ahhoz is tudniuk kell alkalmazkodni, hogy az egyes iparágakra nem egyforma hatással vannak a világgazdasági folyamatok, az egyes alap- vagy nyersanyagoknak való kitettségüktől függően eltérő mértékben érintettek. Ez az alkalmazkodóképesség önmagában is jelentős támaszt jelenthet a megbízóknak. Legalább ennyire számottevő az is, hogy az egyes piacokon tapasztalt mozgások alapján jó előre ki tudják tapintani a főbb tendenciákat. Az előrejelzéseik pedig az ügyfelek döntéseihez is fontos információt szolgáltathatnak.

A nemzetközi szállítmányozás szakértői

Ezekhez a képességekhez elengedhetetlen a számos országra kiterjedő jelenlét, ami biztosítja a széles körű piacismeretet, és lehetővé teszi a hatékony nemzetközi szállítmányozási megoldások alkalmazását. A több mint 90 éves Raben Group Európa meghatározó logisztikai szolgáltatója. A cégcsoport 15 európai országban rendelkezik saját érdekeltséggel, naponta több mint 9000 teherautóval vesz részt a helyi és a határokon átívelő áruforgalom lebonyolításában. A költséghatékonyságot és a fenntarthatóságot középpontba helyező üzleti modellje, valamint partnerhálózata révén a kontinens bármely pontja könnyen elérhetővé válik Magyarországról is.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi szállítmányozás - kihívások kora

Nemzetközi szállítmányozás - kihívások kora

Az utóbbi néhány év eseményei számos kihívás elé állították a nemzetközi szállítmányozásban részt vevő piaci szereplőket.