Egyenesen a laborból: először használhatók a gazdaságban is a kvantumszámítógépek

Évtizedek kutatómunkája után a kvantumszámítógépek lassan, fokozatosan elhagyhatják a kísérleti fázist. Egyre több cég formál gazdasági igényt rájuk, többek közt az Eon és a Volkswagen is.
Egyenesen a laborból: először használhatók a gazdaságban is a kvantumszámítógépek

A kvantumszámítógépek ugyanis olyan optimalizációs feladatokat tudnak megoldani, amelyek a hagyományos számítógépeknek évtizedekbe telnének. Ilyen többek közt az, hogy számtalan variációból kiválasztják a legoptimálisabb kombinációt, vagy épp prognózisokat hoznak létre.

Kétféle kvantumszámítógép létezik: az egyik a kvantumkapu, ami a jövőben mindenféle optimalizációs problémát oldhat meg, ám mint korábban, még mindig hibaérzékeny. A másik a kvantumégető, egyfajta áthidaló technológia, ami jelenleg áttörés előtt áll. Ezek a számítógépek csak bizonyos típusú optimalizációs problémákat képesek megoldani, azokat azonban garantáltan hiba nélkül.

Az Eon például a kanadai D-Wave által létrehozott kvantumégetőhöz folyamodott, és nemrégiben egy olyan kvantumalgoritmust szabadalmaztatott, ami az energiahatékony hőellátást tenné lehetővé. A cég reményei szerint ezáltal akár 15 százalékos optimalizációt is el lehetne érni. A VW eközben egy kvantumalapú navigációs rendszert fejleszt.

A Drezdai Egyetem rektora, Ursula Staudinger úgy fogalmazott: “A kvantumanyagok fejlesztése még kezdeti fázisban van, ám hamar felgyorsulhat” a kevés energiát igénylő, ám óriási tárolókapacitással rendelkező kvantumchipeknek köszönhetően.

A szakértők abban bíznak, hogy a kvantumtechnológia olyan léptékű fejlődésen megy majd át, mint az 1960-as években, amikor a ma használatos számítógépet kifejlesztették. Mindegy, az internetről, a felhőalapú rendszerekről vagy a mesterséges intelligenciáról beszélünk, ezek mindegyike visszavezethető az óriásszámítógép feltalálásához.

A tavalyi évben az Amazon is beszállt a kvantumtechnológia fejlesztésébe, amikor meghirdetette a “Braket” szolgáltatást: ennek keretében a kvantumégetőkkel kapcsolta össze az Amazon-Cloudot. A Braketet alkalmazó cégek így hozzáférhetnek ezekhez a szuperszámítógépekhez, és tesztelhetik a maguk kvantumalgoritmusait. Az érdeklődés a csomagküldő világcég állítása szerint jelentős.

“Az élettudományoktól kezdve a gyógyszerészeten át a pénzügyi szolgáltatásokig mindenki foglalkozik a kvantumszámítógépes technológiával, és sejtik, mit adhat nekik a maguk területén” - mondta Werner Vogels, az Amazon technológiai vezetője.

Az úgynevezett quibitek alapvető sebességbeli különbséget jelentenek a bitekkel dolgozó, klasszikus számítógépekhez képest, ám az algoritmusok hasonló logikát követnek.

Egyre több befektető is potenciált lát a kvantumtechnológiában: míg egy évtizeddel ezelőtt világszerte összesen másfél millió dollárral támogatták a kvantum start-upokat, 2020-ban ez a szám már 680 millió euró volt.

(Fotó: TheDigitalArtist/Pixabay)

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

Kapcsolódó cikkek