Valós időben az éterben - éppen csak megérkezett az 5G-hálózat, már fejlesztik a 6G-t

A fogyasztók számára 2021 az 5G-s mobilhálózat éve. Az iPhone 12-vel piacra került az első 5G-s hálózattal működő mobil, amit azóta újabbak követtek.
Valós időben az éterben - éppen csak megérkezett az 5G-hálózat, már fejlesztik a 6G-t

Ezzel párhuzamosan az üzemeltetők elkezdték kiépíteni az 5G-s mobilhálózatokat. Először az “5G light” mutatkozik be, ami még alig érezhetően lesz gyorsabb, mint 4G-s elődje. Ám ez hamarosan megváltozik, hiszen az új 5G-s hálózat egészen új alkalmazási lehetőségeket tesz elérhetővé.

Korábban az internethez való hozzáférés mindig időhöz kötött volt, ám az 5G szinte azonnali időben történő adatátvitelt tesz lehetővé. Az úgynevezett késleltetési idő kevesebb, mint egy emberi pislogás időtartama.

Egy internetes oldal böngészésekor ez a különbség annyira talán nem érzékelhető, ám a feldolgozóiparban döntő jelentőségű lesz. A robotok például pillanatok alatt válnak ellenőrizhetővé, ahogyan az általuk végzett munka is.

A 5G nem csak az iparban, más ágazatokban is új lehetőségeket teremt. Jó példa a Bonni Egyetem klinikája, amit 5G-s kapcsolattal láttak el az adatküldés gyorsítása érdekében. Ha például egy közlekedési balesetet követően számos súlyos sérültet szállítanak be, a nagy felbontású röntgenfelvételek továbbítása egy gombnyomásnyi idő alatt történhet meg bármelyik orvos tabletjére.

Ám a fejlődés itt sem áll meg: a tudósok már a 6G-s technológia fejlesztésén dolgoznak, ami nem sokára akár a hologramokkal való kommunikációt is elhozhatja a mindennapjainkba.

(Címkép: mohamed_hassan/Pixabay)

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.
Kapcsolódó cikkek

Néhány évmúlva nyílhat az első űrhotel

Voyager Állomás néven, 2027-ben nyílhat az első űrhotel

Néhány évvel ezelőtt csak álomnak tűnt, de úgy fest, hamarosan mégis valósággá válhat az űrszálloda.

A Marsról is bejelentkezhetünk az Instagramon

A NASA és a National Geographic segítségével már bárki bejelentkezhet a Marsról

A Perseverance egy teljes marsi évet tölt a vörös bolygón, mi is csatlakozhatunk hozzá.