Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Habár a mostani recesszió során a cégeknek spórolni kell, befektetni is épp ennyire szükséges. Ez nem önellentmondás: a nagyvállalatok az automatizációba fektetnek, ami hosszú távon szintén pénzt takaríthat meg számukra.
Érkezik a hiperautomatizáció, és akár a munkánkra is pályázhat

Eközben a vásárlók számára is egyre elérhetőbbé válnak az új technológiák és az automatizációt használó munkaeszközök. A számítógépek egyre okosabbak a számok és szövegek használatát illetően, így például már képesek a hosszú szerződések leglényegesebb bekezdéseit kiemelni, vagy épp kijavítani a hibás könyveléseket.

Számos olyan IT-technológia használata is most kezd bevetté válni, amelyet már évek óta óriási érdeklődés övez. Így például az adatbányászat, a robotikus folyamat-automazitáció vagy a gépi tanulás, ami egyre jobban imitálja az emberi viselkedést.

A koronavírus kiterjesztette a technológia használatát és minden eddiginél jobban felpörgette a terjedését. Ehhez a vártnál hamarabb alkalmazkodott a munkaerőpiac is - jelentette a World Economic Forum. Az üzleti folyamatok digitalizációjának és automatizációjának köszönhetően bizonyos munkakörök meg is szűnhetnek, így például a könyvelés vagy az adminisztráció területén.

A kutatói és tanácsadói központ Gartner erre találta ki a “hiperautomatizáció” fogalmát, utalván arra, hogyan válnak az üzleti folyamatok önjáróvá.

A bankok például az új számla megnyitásakor nem töltetnek ki végtelen táblázatokat az alkalmazottakkal, hanem szoftverrobotok használatával, különböző adatbázisokból állítják össze az adott személyhez kapcsolódó információkat. A légitársaságoknál ugyanakkor chatbotok válaszolnak emberek helyett a járattörlésekkel és a koronavírussal kapcsolatos rutinkérdésekre.

A Gartner szerint a cégek a következő 5 évben akár 30 százalékkal is csökkenthetik a kiadásaikat, ha bevezetik az automatizált megoldásokat. A McKinsey kutatásai alapján pedig a pénzügyi szektorban már most 27 százalékkal csökkent az elvégzendő feladatok mennyisége.

A menedzserek abban reménykednek, hogy a technológia által a cégek ellenállóbbá válnak az olyan krízishelyzetekben is, mint egy világjárvány vagy egy természeti katasztrófa. Az automatizáció növeli az emberektől való függetlenséget, és az esetleges keresletcsökkenést is könnyebb átvészelni a segítségével. Ilyen példáu az Oracle új rendszere, ami önállóan frissíti magát, és nincs szüksége emberi konfigurációra.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) “The Work of the Future” című tanulmányában leszögezi: a robotika és az automatizáció nem teszi feleslegessé az emberi munkaerőt. Arra azonban számíthatunk, hogy a munkavégzés drámai mértékben megváltozik majd, bizonyos állások megszűnnek, és munkavállalóként új készségekre lehet szükségünk az érvényesüléshez.

A cikk a tech-magazin.hu szellemi tulajdonát képezi. Egészének vagy bármely részének akár online, akár nyomtatott formában engedély nélküli másolása, feldolgozása, jogsértő felhasználása szigorúan tilos; büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.

(Címkép: Tumisu/Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Így lesz okos az otthonod

Így lesz okos az otthonod

Már sok háztartásban rendelkezésre állnak okoseszközök, a technika pedig egyre komplexebb.

Megérkezett az első kép az arab űrszondától

Elküldte első képét a Marsról az arab űrszonda

Az első arab marsszonda, az Amal (Remény) elkészítette első képét a vörös bolygóról.

Gépek saját akarattal

Tudatra ébredt robotok

A század közepén majd olyan robotok is készülnek, amelyek tudattal rendelkeznek.